Ligia Deca, despre cazul Alfred Bulai: „Îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor să le semnaleze”
Ministerul Educației afirmă că nu tolerează nici o abatere care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană în sistemul de învățământ și susține inițiativele SNSPA pentru a clarifica și soluționa problemele semnalate în spațiul public legate de comportamentul necorespunzător al unui cadru didactic universitar.
În lumina recentelor cazuri semnalate, Ministerul Educației a solicitat Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) să inițieze verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior cu privire la cazurile de hărțuire sexuală și modul în care acestea au fost gestionate de comisiile de etică universitară.
Verificările vor evalua și inițiativele instituțiilor pentru promovarea valorilor etice fundamentale, precum libertatea academică și combaterea discriminării, abuzurilor și hărțuirii de orice tip.
Verificări privind modul de anchetare al cazurilor de abuz semnalate
Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 definește clar actele de hărțuire sexuală și violență psihologică. Toate instituțiile de învățământ superior trebuie să respecte aceste prevederi. Ministerul Educației a continuat să îmbunătățească legislația în domeniul eticii universitare prin adoptarea unui Cod-cadru de etică și deontologie, care interzice orice fel de hărțuire și stabilește obligația instituțiilor de a preveni abaterile de la normele etice.
Comisiile de etică universitare vor desfășura activități de prevenire începând cu anul universitar 2024-2025 și vor elabora ghiduri operaționale care detaliază procedurile legale și administrative pentru abordarea încălcărilor normelor de etică și deontologie universitară.
Hărțuirea sexuală, considerată abatere de la normele de etică și deontologie, afectează demnitatea beneficiarilor dreptului la educație și prestigiul profesiei. Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară, iar Ministerul Educației poate fi notificat în cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind etica universitară.
Ministerul Educației reafirmă dreptul studenților la un mediu de învățare sigur și sănătos și a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare și funcționare a Comisiilor de etică din universități.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța sancționării abaterilor de la normele de etică și integritate și a îndemnat victimele abuzurilor să le semnaleze. Ea a menționat că ministerul urmărește îmbunătățirea legislației și va colabora cu instituțiile abilitate și mediul universitar pentru a spori acțiunile de prevenție în sistemul educațional.