Liga Studenților din Iași critică decizia lui Ciolacu de a limita transportul studenților: „Nu noi am împrumutat România ca să plătim 1,8% din PIB/an pentru dobânzi ca să hrănim clientela de partid”

de: BZI.ro
11:48, 30 dec. 2024

Liga Studenților (LS IAȘI) se opune deciziei actualei coaliții de guvernare de a limita beneficiile studenților la călătoria redusă 90% cu trenul strict între domiciliu și localitatea de studiu în vederea scăderii deficitului bugetar și solicită Guvernului să „taie” din subvenția pentru partide, din fondurile alocate pentru presă și publicitate sau să desființeze instituțiile inutile, așa cum a promis Marcel Ciolacu încă din august 2023.

„Măsura eliminării beneficiilor la transportul feroviar pentru studenți a fost anunțată din nou ca „soluție” pentru problemele bugetare, ca și cum subvențiile pentru transportul studenților ar fi cea mai mare problemă din bugetul țării, și nu clientela de partid, managementul defectuos al finanțelor publice, supradimensionarea unor instituții bugetofage și inutile, intervenţionismul în economie şi corupţia generalizată sau pensiile speciale disproporționate, care nu țin cont de principiul contributivității.

În realitate, impactul bugetar al gratuității pe cale ferată pentru studenți este foarte redus, fiind de circa 0,0113% din PIB în 2024. Din datele obținute de Liga Studenților (LS IAȘI) de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în anul 2020 s-au cheltuit în medie 16,7 milioane de lei pe lună pentru transportul studenților.

Din perioada interbelică până în ianuarie-februarie 2017, studenții s-au bucurat aproape constant de un tarif redus cu 50% la biletele de clasa a II-a, când guvernarea PSD-ALDE a introdus gratuitatea la transportul feroviar, care avea să fie eliminată în februarie 2021 de guvernul PNL-USR-UDMR. În vara anului 2023, guvernarea PNL-PSD a introdus o reducere de 90% a transportului feroviar pentru studenți, pe care acum noua coaliție PSD-PNL-UDMR vrea să o limiteze în mod absurd și discriminatoriu strict pentru rutele dintre localitatea de domiciliu și cea de studiu.

Limitarea călătoriilor cu trenul doar spre localitatea de studiu este complet absurdă, având în vedere atât necesitățile diverse de deplasare ale studenților în alte localități strâns legate de viața academică (cercetare, conferințe, concursuri etc.), cât și faptul că mulți tineri ar fi privați de această facilitate întrucât nu au o gară feroviară în localitatea de domiciliu. Pentru a fi constituționale, facilitățile la transportul feroviar ar trebui să fie egale pentru toți studenții și să nu fie condiționate geografic.

În iulie 2019 Liga Studenților (LS IAȘI) a publicat o analiză prin care a arătat că există facilităţi similare (reducere sau gratuitate) în toate statele Uniunii Europene şi în alte state ale continentului. Nicăieri nu există vreo limitare a beneficiilor la un număr fix de călătorii sau în funcţie de performanţele academice ale studenţilor, iar în țările care au reduceri de sub 75% există sisteme eficiente de burse și de măsuri de sprijin social pentru studenți, reducerile pentru transport feroviar nefiind o necesitate.

«PSD a propus majorarea beneficiilor pentru studenți înainte de alegeri, acum tot PSD le taie. În februarie 2017, PNL renunța la un amendament care prevedea limitarea călătoriilor cu trenul pentru studenți pentru „a nu cădea în capcana PSD” și pentru că „suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă”. Tot PNL a reintrodus de facto gratuitatea, în noua lege a învățământului superior prin reducerea de 90%, iar acum tot PNL o elimină. UDMR a promis în campania electorală că va desființa instituții și va reduce aparatul birocratic al statului. Toate partidele și-au asumat că nu vor exista majorări de taxe și nici nu vor fi introduse altele noi. Niciuna dintre promisiunile electorale nu a fost respectată.

Din banii noștri am plătit peste 28,13 miliarde de lei în primele zece lui ale lui 2024 pentru dobânzile aferente împrumuturilor realizate de guvernanți ca să acopere destrăbălarea în cheltuielile publice care hrănesc activele de partid.

Guvernul are de unde să „taie”: din subvenţiile pentru partide, care au crescut în ultimii opt ani de 26 de ori, de la 14,5 milioane de lei în 2016, până la circa 380 de milioane de lei în 2024. Din programul Rabla Plus, care în anul 2024 a avut un buget de 1 miliard de lei, și care reprezintă, de fapt, o formă de subvenţionare a celor bogaţi, care îşi permit oricum o maşină electrică sau hibrid nouă. Executivul poate realiza restructurări ale instituțiilor publice care să elimine anomalia ca salariul mediul net al bugetarilor este cu 2000 de lei mai mare decât cel din mediul privat, discrepanţă unică la nivelul UE. Chiar liderii sindicatelor au constatat că există bugetari inutili care vin la 10 la muncă și stau degeaba. De acolo trebuie început!

În plus, nu suntem de acord nici cu introducerea unor măsuri precum scăderea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 de euro în 2026, care vor afecta mediul privat, adică fix viitoarele locuri de muncă ale studenților, și nici cu introducerea unei taxa pentru construcții (taxa „pe stâlp”) de 1,5% va duce la creșterea prețurilor pentru locuințe noi și, implicit, și la majorarea chiriilor în piață și la scăderea numărului de tranzacții imobiliare, care se va răsfrânge negativ și asupra PIB.

Dacă Marcel Ciolacu are curaj, atunci să se ia la trântă cu bugetarii inutili și cu instituțiile bugetofage, nu cu studenții! Nu noi am împrumutat România ca să plătim 1,8% din PIB/an pentru dobânzi ca să hrănim clientela de partid.» a declarat Vlad-Ștefan Cristian, vicepreședinte Liga Studenților”, a transmis LS Iași.