Liderul Bisericii Anglicane a demisionat. Arhiepiscopul de Canterbury ar fi ascuns abuzuri grave

de: Redacția BZI
18:01, 12 nov. 2024

Arhiepiscopul de Canterbury a demisionat din cauza unor dezvăluiri devastatoare privind un avocat considerat a fi cel mai prolific abuzator în serie asociat cu Biserica Angliei, informează The Independent.

Justin Welby s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a demisiona din cauza „eșecurilor” sale de a alerta autoritățile cu privire la abuzurile „oribile” ale lui John Smyth QC asupra copiilor și tinerilor.

„Ultimele câteva zile mi-au reînnoit sentimentul de rușine”

Marți, Welby a declarat că a fost „foarte clar că trebuie să-mi asum responsabilitatea personală și instituțională pentru perioada lungă și retraumatizantă dintre 2013 și 2024”.

El a spus: „Ultimele câteva zile mi-au reînnoit sentimentul de rușine profund și îndelung simțit față de eșecurile istorice de protejare ale Bisericii Angliei.

„Timp de aproape doisprezece ani m-am străduit să introduc îmbunătățiri. Este treaba altora să judece ce s-a făcut.”

„Cred că retragerea este în interesul Bisericii Angliei, pe care o iubesc mult și pe care am fost onorat să o slujesc”.

În apelurile care îl îndemnau pe Welby să demisioneze, o petiție a unor membri ai Sinodului General – parlamentul bisericii – a strâns peste 10 000 de semnături, în timp ce un episcop senior a emis o declarație publică în care descria biserica ca fiind „în pericol de a-și pierde complet credibilitatea” în ceea ce privește salvgardarea.
Welby a rezistat apelurilor de a demisiona, dar a reiterat „oroarea sa față de amploarea abuzurilor grave ale lui John Smyth, așa cum se reflectă în scuzele sale publice”.

Dezvăluirile despre abuzuri

Raportul Makin privind abuzurile comise de Smyth, publicat săptămâna trecută, a concluzionat că acesta ar fi putut fi adus în fața justiției dacă Welby le-ar fi raportat oficial poliției cu un deceniu în urmă.

Smyth a murit la vârsta de 75 de ani în Cape Town în 2018, în timp ce era investigat de poliția din Hampshire și, prin urmare, „nu a fost niciodată adus în fața justiției pentru abuz”, arată raportul.

De-a lungul a cinci decenii, în trei țări diferite și implicând până la 130 de băieți și tineri din Regatul Unit și Africa, se spune că Smyth și-a supus victimele unor atacuri fizice, sexuale, psihologice și spirituale traumatizante, marcându-le permanent viețile.

Welby a declarat că nu a avut „nicio idee sau suspiciune cu privire la acest abuz” înainte de 2013, dar a recunoscut că revizuirea a constatat că, după expunerea mai largă a acestuia în acel an, el „personal nu a reușit să se asigure” că a fost „investigat energic”.

Deși Welby îl cunoștea pe Smyth din cauza participării sale la taberele creștine din Iwerne în anii 1970 și „avea motive să fie îngrijorat în legătură cu el”, revizuirea a afirmat că acest lucru nu echivala cu a suspecta că a comis abuzuri grave și a concluzionat că „nu a fost posibil să se stabilească” dacă Welby știa de gravitatea abuzurilor din Regatul Unit înainte de 2013.

Arhiepiscopul de Canterbury era criticat în ultima perioadă și din cauza poziției sale de acceptare a relațiilor homosexuale.