Liderii USR-PLUS ar discuta despre ieșirea de la guvernare

de: BZI.ro
22:09, 01 sept. 2021

Liderii USR-PLUS discută la această oră, în ședința Biroului Național, ieșirea de la guvernare. USR-PLUS nu mai dorește să rămână la guvernare alături de Florin Cîțu, susțin surse din interiorul partidului. Florin Cîțu a pus interesul personal pentru o luptă internă de partid deasupra interesului național, susțin liderii USR-PLUS.

Depunerea unei moțiuni de cenzură este prima varianta discutată în interiorul partidului pentru ieșirea de la guvernare, susțin sursele HotNews.ro.

„Florin Vasile Cîțu a arătat că nu știe să conducă un guvern. A încălcat cu bună știință angajamentele luate. A pus interesul personal pentru o luptă internă de partid deasupra interesului național. Florin Vasile Cîțu trebuie să plece”, este draftul unui posibil text pentru moțiunea de cenzură pe care liderii USR-PLUS l-au redactat în spatele ușilor închise.

Reamintim că încă din timpul zilei, liderii USR-PLUS au discutat în ședința partidului trei scenarii de repliere după mutarea lui Cîțu: demisia miniștrilor USR-PLUS, depunerea unei moțiuni de cenzură și negocierea unor condiții cu PNL în privința acordului pentru programul „Anghel Saligny”.

Ieșirea de la guvernare a USR-PLUS implică votul în Parlament pentru un nou Guvern. În cazul în care miniștrii USR-PLUS demisionează se schimbă configurația politică a Guvernului. Mai exact, vor trebui nominalizați alți miniștrii, fapt ce va impune un nou vot în Parlament pentru Guvernul lui Florin Cîțu. Fără voturile USR-PLUS (80 de mandate), Coaliția rămâne fără majoritate parlamentară iar PNL și UDMR vor fi nevoiți să caute sprijin politic la partidele din opoziție PSD sau AUR.

Acuzații fără precedent la adresa USR- PLUS: „Să câștige si ei ceva politic, prin troc și șantaj”

Sebastian Bodu, consilier de stat în aparatul de lucru al vicepremierului Hunor Kelemen, a lansat un mesaj cu privire la conflictul pe tema Planului National de Investiții “Anghel Saligny”. Acesta a accentuat faptul că acest plan este dedicat drumurilor, canalizărilor, gazelor, în zonele defavorizate, unde nu prea există electorat pentru cei din USR PLUS, de aceea nici interes nu este.

Interesul față de cetățeni a useriștilor este egal cu zero. Aceștia sunt fără scrupule și recurg la șantaj pentru a-și atinge scopurile. Zonele în care nu au electoral nu reprezintă niciun fel de interes pentru cei din USR PLUS.

„PLUSR nu vrea Planul National de Investiții “Anghel Saligny” pentru că nu îi aduce voturi. Acest plan e despre drumuri, canalizare, gaze, adică despre investiții in zone in care nu prea are electorat. Fiind partid “elitist”, cu mesaje puține dar fixe, PLUSR nu are primari decât in orașe mari. Și atunci și-a făcut un calcul meschin, ieșindu-i că, atâta vreme cât nu câștigă electoral, dă-i dreaq pe ăia, la țară, cu drumurile, canalizarea si gazele lor. Întâi a găsit pretexte că, vezi, Doamne, achizițiile publice nu sunt transparente. Toate Observațiile lor pe transparență au fost preluate.

Apoi că să condiționeze Planul de desființarea SIIJ. Adică să câștige si ei ceva politic, prin troc și șantaj. Dă-i dreaq pe ăia, la țară, cu drumurile, canalizarea și gazele lor. Să nu aibă parte de ele decât daca atribuțiile SIIJ se duc la DNA. PNI a fost discutat in primă lectură acum o lună, după care proiectul a intrat pe circuitul de avizare. Miniștrii PLUSR (Transporturi si Justiție) au refuzat să dea aviz. Au invocat chestii stupide si fake, cum că nu ar fi primit proiectul in original. Întrucât actul normativ poate fi aprobat si cu avize tacite, după atâta timp, guvernul l-a pus pe ordinea de zi suplimentară de astăzi. Iar azi au încercat să arunce in aer guvernarea”, a declarat Sebastian Bodu.