Liderii din Ucraina acuză Ungaria că este complice la crimele de război

de: BZI.ro
13:20, 05 mai 2022

Liderii din Ucraina o acuză pe Ungaria că este complice la crimele de război. Ministrul de Externe consideră că acest lucru este posibil pentru că țara refuză să impună un embargo către Rusia.

Vă aducem aminte faptul că Ungaria și Slovacia au decis să nu accepte embargoul asupra petrolului rusesc din considerente economice. Oficialii de la Budapesta au explicat faptul că un eventual embargo ar însemna un dezastru din punct de vedere economic.

Ucraina acuză Ungaria că este complice la crimele de război

Ministrul de Externe din Ucraina lansează un atac extrem de dur la adresa Ungariei. Kuleba a acuzat Ungaria că ar fi complice la crimele de război din cauza faptului că oficialii de la Budapesta nu acceptă să impună un embargo Rusiei.

„Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Ministrul a spus că există motive bune pentru a spune că Ungaria este complice la crimele comise de Rusia în Ucraina.  Totuși, ministrul ucrainean pare să omită ultimele declarații făcute de oficialii de la Budapesta. Aceștia au susţinut că nu este vorba despre lipsă de voință politică sau alte intenții ci pur și simplu nu sunt garanții asupra securității energetice. Oficialul a acuzat Uniunea Europeană că impune un embargo dar nu oferă nicio securitate energetică la schimb:

„Nu este o chestiune de lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci pur şi simplu de realitate fizică, geografică şi de infrastructuri”, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto.

Oricum nu sunt primele declarații controversate și nediplomatice făcute de oficialii din Ucraina. Recent, ambasadorul Ucrainei la Berlin l-a făcut ”lebăr ofensat” pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Europa este dependentă de Rusia! Ce ar însemna un blocaj total al petrolului sau a gazelor rusești?

Europa este dependentă de Rusia în ceea ce privește importul de gaze naturale sau petrol. Sunt state care îşi bazează întreaga industrie pe comerțul cu Rusia. Un exemplu în acest sens este și Germania care este motorul economic al Uniunii Europene pentru că fabricile care produc diverse obiecte au contracte de livrare de gaze naturale cu Rusia. Dacă țările din UE ar renunța complet la importul de gaze naturale şi petrol, s-ar crea premisele unei crize economice grave.

Ba mai mult, jurnaliştii de la BBC au întocmit un raport în care au prezentat impactul interzicerii petrolului rusesc. În mod ironic, dacă s-ar decide interzicerea totală a petrolului din Rusia, Vladimir Putin ar câștiga mai mult. Kremlinul s-ar putea trezi, în mod ironic, să beneficieze mai mult de fiecare baril de petrol pe care îl vinde Europei, cel puțin pe termen scurt. Sunt alte rapoarte care arată că Rusia vinde cantități mari de produse petroliere către China și India.

Faptul că Ucraina acuză Ungaria că este complice la crimele de război ar putea trezi reacții vehemente la Budapesta, mai ales în contextul în care Viktor Orban este un apropriat al președintelui Vladimir Putin.