Leurda, beneficii și contraindicații. Planta medicinală ce poate fi consumată și ca aliment
Leurda are multiple beneficii, dar și contraindicații pentru sănătatea organismului. Aceasta poate fi utilizată pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și poate ajuta la curățarea sângelui de toxine. Totuși, în cazul în care observați efecte adverse de ordin digestiv, întrerupeți cura.
Planta se poate consuma primăvara în salate, sosuri sau mâncare gătită. De asemenea, se poate prepara și supă sau ciorbă, fiind extrem de delicioasă și sănătoasă.
Leurda, beneficii și contraindicații pentru organism
Leurda are numeroase beneficii pentru organism și a fost declarată „Planta mileniului trei”. Cu toate că este asemănătoare cu usturoiul, aceasta este mult mai puternică și eficientă. Planta poate contribui la tratarea mai multor afecțiuni precum cele gastrointestinale, ale pielii, ajută la ameliorarea problemelor renale, ale sistemului nervos și a celor de la nivelul creierului. Dacă este consumată cu regularitate, leurda poate preveni Alzheimer-ul, demența și stimulează concentrarea. Printre beneficiile sale se numără și faptul că detoxifică ficatul și curăță organismul de substanțe toxice.
În cazul în care aveți probleme cu insomnia sau aveți stări depresive, planta vă poate ajuta în acest sens și reduce anxietatea. Datorită efectului antiinflamator, leurda poate ameliora simptomele gripei, a răcelii și poate contribui la tratarea afecțiunilor respiratorii. De asemenea, planta este apreciată și pentru conținutul nutritiv pe care îl are. Aceasta are multiple minerale și vitamine, precum crom, seleniu, vitamina A și C. Cu toate că este extrem de benefică pentru organism, nu trebuie consumată de femeile ce alăptează sau de către persoanele ce suferă de indigestie, colită sau gastrită hipoacidă. Totodată, dacă observați că apar stări de greață, balonări sau tulburări digestive, se va întrerupe consumul acesteia. Dacă știți că urmează să aveți o procedură chirurgicală, nu trebuie să mâncați leurdă. Planta subțiază sângele și reduce coagularea sa.
Cum se consumă și se prepară leurda?
Leurda apare în sezonul de primăvară și seamănă la gust cu usturoiul, însă aceasta are un gust mai fin. Frunzele sale sunt asemănătoare cu cele ale crinului sau ale lăcrămioarei. Pentru a fi siguri că nu le confundați, puteți freca în palme planta, iar dacă emană un miros de usturoi, atunci înseamnă că este comestibilă. În bucătărie, leurda poate fi utilizată ca condiment, în salate, în sosul pesto sau salate. De asemenea, se poate prepara și supă. Pentru aceasta veți avea nevoie de un ou, 100 grame de smântână, o lingură de ulei, 250 mililitri de lapte bătut sau iaurt, o legătură de mărar, 500 grame de leurdă, o jumătate de cană de orez și o lingură de făină.
Într-o oală încăpătoare se va pune uleiul împreună cu făina și se va căli timp de un minut. Ulterior, se va adăuga leurda tăiată mărunt și apă mai mult de jumătate din cratiță. Când observați că începe să fiarbă, turnați orezul și condimentați cu sare. Se va adăuga și un cubuleț de legume, apoi se va lăsa la fiert pentru 30 de minute. La final, se va lua de pe foc și se va turna treptat iaurtul și oul bătut. Supa se poate servi caldă cu crutoane.
Leurda este cunoscută pentru beneficiile și contraindicațiile pe care le are pentru organism. Aceasta poate contribui la ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale, dar nu este recomandată persoanelor ce suferă de indigestie sau gastrită hipoacidă. Din plantă se pot realiza mai multe rețete de primăvară foarte delicioase.