Leucocite mărite în urină: Cum pot fi depistate și tratate infecțiile urinare
Analiza de urină poate oferi un răspuns despre starea ta de sănătate. Leucocitele mărite în urină pot indica existența unei infecţii urinare.
Leucocitele sunt globulele albe din sânge, care apără organismul de boli și de alte microorganisme. Leucocitele pot să se găsească și în urină, iar prezența lor poate fi depistată prin sumarul de urină.
Dacă leucocitele mărite din urină sunt însoțite de simptome ale unei infecții urinare, precum nevoia puternică de a urina, senzație de arsură când urinezi sau urina este tulbure sau roșiatică sau dureri în zona pelvină, atunci este cazul să consulți un medic
Pentru o interpretare corectă a analizei de urină, trebuie să te adresezi medicului, care va ține cont și de istoricul tău medical, eventualele boli asociate, vârstă și alți factori care pot influența sumarul de urină.
Leucocite mărite în urină: Femeile sunt mai predispose la infecții urinare
Prezența celulelor albe din sânge în sumarul de urină poate arăta existența unei infecții a tractului urinar. Infecția poate fi la rinichi, uretere, vezică urinară și uretră. De altfel, ultimele două sunt cele mai frecvente locuri unde poate fi identificată infecția. Aceasta apare în cele mai multe cazuri din cauza bacteriei E. coli din tractul gastro-intestinal. Infecția în vezică este cunoscută sub numele de cistită, în timp ce infecția uretrei se numește uretrită.
De obicei, mai expuse la infecțiile urinare și la prezența leucocitelor în urină sunt femeile deoarece anatomia lor face ca bacteriile să pătrundă în vezică. Creșterea activității sexuale și modificările hormonale asociate menopauzei pot crește riscul. Factori care favorizează apariția infecțiilor urinare mai sunt probleme ale sistemului imunitar, utilizarea unui cateter sau o intervenție chirurgicală recentă.
Posibile infecții renale
Prezența leucocitelor în urină poate indica și o infecție la rinichi. Infecțiile renale trebuie tratate imediat și necesită consultul unui medic.
Simptomele cele mai des întâlnite în cazul infecțiilor renale sunt febra și frisoanele, urina sângeroasă și durere persistentă în spate, abdomenul inferior sau în partea laterală a corpului. În cazul anumitor persoane poate să apară senzația de greață și vărsături. Sângele din urină și vărsăturile sunt semne că o infecție renală este foarte severă și necesită îngrijire imediată.
O infecție renală poate provoca leziuni pe tot parcursul vieții și poate afecta negativ circulația sângelui, ceea ce duce la o boală mai răspândită. Antibioticele sunt cel mai frecvent tratament pentru infecția renală în stadiu incipient, iar internarea în spital este posibilă în stadii mai avansate.
Cum pot fi depistate infecțiile tractului urinar
În cazul anumitor persoane, infecțiile tractului urinar nu prezintă simptome. Totuși, chiar și în cazul acestora urina pare tulbure sau chiar poate avea tente de dacă infecția a avansat. În cele mai multe cazuri, apare o durere arzătoare sau usturătoare atunci când trece urina. La anumite persoane, durerea poate fi la nivelul stomacului sau în spate. Infecția este adesea însoțită de o nevoie puternică și frecventă de a urina și, uneori, de apariția febrei.
Pentru eliminarea infecțiilor urinare, medicul prescrie antibiotice pentru a elimina infecția în tractul urinar. În plus, acesta recomandă consumul mai mare de apă pentru a ajuta mai bine corpul să elimine toxinele.