Leucocite în urină: Ce pericol reprezintă valorile mari și cum se tratează

de: BZI.ro
11:19, 10 mai 2021

Examenul de urină ajută la identificarea substanțelor și a materialului celular din urină, care arată anumite tulburări metabolice sau renale.

Prezența leucoctelor în urină poate da anumite indicii în legătura cu existența unor infecții urinare, sângerări la nivelul sistemului urinar, a calculilor urinari sau a anumitor boli ale sângelui, cum ar fi diabetul sau hepatita.

Leucocitele sunt globulele albe din sânge, care apără organismul de boli și de alte microorganisme. Leucocitele pot să se găsească și în urină, iar prezența lor poate fi depistată prin sumarul de urină.

Leucocite în urină: Când trebuie făcut examenul de urină?

În mod normal, în urină, sunt niveluri mici ale leucocitelor, dacă acestea există. Valorile mari ale leucocitelor în urină pot indica o infecție sau o problemă medicală mai gravă.

Nivelurile mari de leucocite în urină pot sugera că ai o infecție în tractul urinar. Leucocitele în urină ar putea reprezenta și o infecție la rinichi. O valoare mai mare a leucocitelor în sumarul de urină poate reprezenta prezența calculilor renali, o tumoră prezentă în pelvis sau alt tip de blocaj creat în tractul urinar pot cauza.

Examenul de urină este recomandat la internarea în spital, ca analiză de rutină sau poate fi parte a unui examen medical anual, a unei evaluări de sarcină sau parte a setului de analize necesare înainte de realizarea unei intervenții chirurgicale planificate.

Examenul de urină se mai face când o persoană prezintă simptome ale unei infecții urinare sau ale altei probleme la nivelul sistemului urinar.

Se mai recomandă examenul de urină în cazul persoanelor care acuză dureri abdominale, dureri de spate, dureri la urinare sau urinări frecvente sau sânge în urină.

Ce tratament se prescrie dacă se descoperă leucocite în urină

Tratamentul în cazul în care se descoperă leucocite în urină depinde de cauză și dacă există o infecție. Pentru unele afecțiuni, cum sunt infecțiile de tract urinar, se prescriu antibiotice. Dacă nu sunt frecvente infecțiile urinare, atunci este recomandat un tratament cu antibiotice pe termen scurt. Însă dacă infecțiile recidivează, medicul poate prescrie un tratament mai lung cu antibiotice și teste suplimentare pentru a vedea dacă există motive specifice pentru infecțiile repetate.

Dacă este vorba despre infecții mai grave, tratamentul trebuie să fie mai puternic, dacă nu chiar să fie necesară internarea pentru tratarea în spital. În anumite cazuri, medicul poate recomanda adaptarea stilului de viață prin luarea unor măsuri care să ducă la dispariția leucocitelor în urină. Este vorba despre consumul de mai multă apă, urinarea atunci când simte nevoia și să nu se abțină sau menținerea unei stări de sănătate cât mai bună.

În anumite situații, administrarea unor medicamente precum paracetamolul, ibuprofenul ori a unor medicamente eliberate doar pe bază de prescripție medicală poate ajuta pacientul, calmând durerea de la nivelul sistemului urinar.

Dacă valoarea leucocitelor din sânge este prea mare, tratamentul poate fi stabilit în funcție de boală sau de factorul care cauzează creșterea nivelului globulelor albe. Există anumite situații în care fluctuațiile valorilor globulelor albe s-ar putea să nu determine apariția unor simptome. În cazul acestor persoane este important ca pacientul să meargă la medic pentru că, în urma investigațiilor amănunțite, acesta va putea identifică apoi cauza exactă a problemei și va putea prescrie un tratament.