Leucocite crescute: Care sunt cauzele și cum ne putem trata

de: Cristian Zavastin
10:13, 10 iun. 2021

Leucocitele sau celulele albe asigură protecţia organismului în faţa infecţiilor. Sunt situații în care leucocitele sunt crescute și asta poate semnala o infecţie majoră şi faptul că sistemul imunitar luptă cu infecția. În plus, poate fi un semn că persoana în cauză trece printr-o perioadă foarte stresantă, dar şi un simptom îngrijorător al anumitor tipuri de cancer.

Leucocitele sunt celule ale sistemului imunitar care apără organismul de boli infecțioase și corpuri străine. Acestea sunt de mai multe tipuri, limfocite, monocite, neutrofile, bazofile, eozinofile, produse de celule din măduva osoasă și organele limfopoerice precum splina, amigdale sau ganglioni limfatici.

Creşterea exagerată a numărului de leucocite poartă numele de leucocitoză.

Leucocite crescute: Cauze și simptome

În mod normal, sunt persoane care au puțin sub 4.000 de leucocite, dar și care depășesc 9.000 și nu au nicio problem de sănătate.

Creșterea leucocitelor peste 10.000, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă.

Pentru a afla numărul fiecărui tip de leucocite, cea mai frecventă analiză de sânge este formula leucocitară. Aceasta poate fi inclusă în hemoleucograma completă, care este o analiză de sânge prin care se evaluează celulele din sânge, atât calitativ, cât și cantitativ.

Creșterea leucocitelor nu prezintă simptome, dar fiecare boală care duce la creșterea acestora are simptome specifice. Separat de caele simptome pot să apară dureri de cap, dureri musculare, febră și frisoane.

Creşterea exagerată a numărului de leucocite poate fi cauzată de prezența unei infecţii în corp, imunosupresie, administrarea de cortocosteroizi, afecţiuni la nivelul măduvei osoase sau o boală autoimună, anumite forme de cancer de sânge, precum leucemia cronică limfocitară, artrita reumatoidă, leziuni şi traumatisme, stres emoţional sau reacţii alergice.

Numărul leucocitelor poate crește şi în cazul sarcinii, la fumători sau la persoanele care fac sport în exces.

De asemenea, unele afecţiuni respiratorii, cum sunt tusea cronică şi tuberculoza, pot cauza creşterea numărului de celule albe din sânge.

Cauze în funcție de tipul de leucocite afectate

Există anumite situații când doar unele leucocite pot fi afectate. Astfel, creșterea numărului de monocite poate duce la infecţii cronice, boli autoimune, cancer de sânge. În cazul în care cresc limfocitele, ar putea fi vorba despre diverse infecţii cu virusuri, tuberculoză, leucemie sau limfom.

Dacă neutrofilele cresc, atunci putem vorbi despre infecţii, răni, inflamaţii sau unele medicamente sau o formă de leucemie. În cazul în care cresc bazofile, ar putea fi vorba despre boli tiroidiene, iar în cazul eozinofilelor crescute, există riscul de paraziţi sau alte infecţii, alergii sau astm.

Sunt situații în care creșterea leucocitelor este greu de descoperit, cum este cazul sindromului hipereozinofilic idiopatic. Persoanele care suferă de acest sindrom pot avea simptome precum pierdere în greutate, oboseală, tuse, durere în piept, transpirații nocturne, crampe stomacale sau febră. Netratarea leucocitelor mărite poate duce la complicații cardiovasculare, de ficat sau de piele. în situații rare se poate ajunge la atacarea sistemul nervos.

Tratament în cazul leucocitelor crescute

Tratamentul pentru leucocite crescute este condiționat de boala care a dus la această creștere.

De obicei, medicii recomandă antibiotice care previn și tratează unele infecții, precum vitaminele B9 și B12 și suplimentele de fier.

Luarea unui tratament pentru boala care a dus la crșeterea lecuocitelor ar trebui să ducă la reglarea nivelului leucocitelor.

În situația în care numprul leucocitelor nu scade chiar dacă se ia tratament, atunci este necesară o ajustare a medicamentelor recomandate. Dacă hemograma periodică arată valori normale ale leucocitelor, înseamnă că tratamentul este eficient.

Deoarece creșterea numărului de leucocite nu prezintă simptome de sine stătătoare, este indicat să îți controlezi anual valorile celulelor albe, pentru a preveni sau trata cu succes diverse boli.