Leucoaraioză. Ce funcții ale creierului sunt afectate de boala cerebrală

de: BZI.ro
09:27, 23 iun. 2022

Leucoaraioză face parte din grupul de boli cerebrale. Bolile cerebrale sunt un grup de boli ale creierului cauzate de modificări patologice și disfuncție focală a substanței creierului. Această problemă apare din cauza aprovizionării insuficiente a țesuturilor cu oxigen și substanțe nutritive.

În 1987, cercetătorii au propus conceptul de leucoaraioză pentru a defini anomaliile substanței albe a creierului în scanările RMN. Daunele provocate de această afecțiune pot fi punctuale sau mai ample, focale și vagi. Nu a fost propusă nicio relație clinică sau patologică cu acest termen, așa că este doar un termen pentru a descrie imagini anormale, destul de comune. Substanța albă care apare din cauza leucoraizei este hrănită de sistemul complex al creierului, care constă din arteriole mici penetrante care provin din principalele artere ale creierului.  Din această cauză, substanța albă din preajma creierului devine o zonă de vascularizare limitată, făcând-o în special predispusă la ischemie. Astfel, îngustarea și reducerea fluxului sanguin în arteriole poate duce la scăderea fluxului sanguin într-o anumită zonă și, după un timp, poate duce la apariția leucoaraiozei.

Leucoaraioză face parte din grupul de boli cerebrale

Leucoaraioză. Din ce cauză se manifestă anomaliile substanței albe a creierului

În prezent, apariția și cauzele dezvoltării leucoaraiozei sunt controversate. Unii specialiști amintesc că nu a fost încă clarificat în ce măsură mecanismele care provoacă focare mici de ischemie coincid cu cele care provoacă leucoaraioza diseminată extinsă. În plus, nu s-a identificat încă cu exactitate dacă anomaliile patologice asociate cu leucoaraioza sunt cauza sau consecința leziunilor substanței albe.

Există două ipoteze principale referitor la manifestarea fenomenului. Astfel, anomalia este cauzată de autoreglarea fluxului sanguin sau o încălcare a barierei hemato-encefalice. Până în prezent, cel mai probabil mecanism de apariție a leucoaraiozei este ischemia cronică datorată leziunilor arterelor penetrante.

În 1987, cercetătorii au propus conceptul de leucoaraioză pentru a defini anomaliile substanței albe a creierului în scanările RMN

Hipertensiunea arterială și alte patologii care afectează fluxul sanguin și alimentarea cu oxigen a creierului par a fi strâns asociate cu leucoaraioza extinsă. De asemenea, cercetătorii au menționat faptul că ischemia poate apărea în toate țesuturile sistemului nervos din cauza prăbușirii vaselor de sânge cu diametru mic. Din momentul prăbușirii acestora se pot manifesta simptomele migrenei cu aură.

Factorii de risc care favorizează apariția bolii. Cum să previi apariția acesteia

Mulți cercetători menționează faptul că factorii de risc recunoscuți pentru boala cerebrovasculară se referă la caracteristicile ereditare sau individuale și stilul de viață. De asemenea, principalii factori de risc care favorizează în timp apariția leucoaraiozei sunt ​​vârsta și hipertensiunea arterială. Deși aceasta este asociată și cu boli precum diabetul zaharat, bolile de inimă sau stenoza arterială. Aceste boli afectează microcirculația creierului, ducând la afectarea sistemului vascular, care pot provoca focare ischemice, manifestându-se prin înțepături în cap.

În prezent, apariția și cauzele dezvoltării leucoaraiozei sunt controversate

Leucoaraioza este asociată și cu bătrânețea și demența senilă, deși uneori se întâlnește și la persoanele relativ tinere, aproximativ în vârstă de 40 de ani. De obicei, boala se manifestă la persoane care consumă droguri, heroină, tutun, sau sunt în contact permanent cu substanțe toxice. Astfel de oameni sunt predispuși la apariția leucoaraiozei de orice grad. Arterioscleroza este, de asemenea, considerată unul dintre factorii apariției acesteia.

Pacienții cu leucoaraioză de substanță albă și diagnosticați de boala filum și sindromul neuro-cranio-vertebral au un factor de risc comun, mai exact predispoziția familială. Tensiunea sistemului nervos provocată de filum terminale, adică boala de filament terminale, poate provoca o încălcare a alimentării cu sânge a măduvei spinării și a întregului sistem nervos. Aceasta este o boală genetică care este moștenită pe linie genetică.

Mulți cercetători menționează faptul că factorii de risc recunoscuți pentru boala cerebrovasculară se referă la caracteristicile ereditare sau individuale și stilul de viață