Legumicultorii din Iași spun că noile modificări propuse pentru programul de minimis la legume 2022 ajută la dezvoltarea afacerilor din mediul rural
Legumicultorii din Iași vor primi mai mulți bani în programul de minimis la legume din acest an. Modificările aduse la acest program avantajează producătorii de legume care spun că au transmis mai multe propuneri Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) privind legumele eligibile. Suma stabilită ar fi de 4.000 de euro pentru fiecare beneficiar
Producătorii de legume din Iași vor primi mai mulți bani în programul derulat de MADR, iar modificările propuse în acest an îi avantajează. Suma acordată este de 4.000 de euro/beneficiar, mai mare ca cea acordată anul acesta, 2.200 de euro. O altă modificare importantă propusă este avansarea termenului limită de comercializare a legumelor din ciclul I până la 30 iunie. De asemenea, reducerea cantității minime la 3.500 kg/ha pentru cei care vor să obțină ajutoarele financiare. Legumicultorii susțin că o cantitate minimă propusă pentru comercializare protejează piața de invazia roșiilor coapte forțat, slab calitative și nesănătoase. Mai mult, o cantitate prea mare solicitată pentru plată va genera facturi fictive și statistici umflate, fără legătură cu realitatea.
”Noi suntem mulțumiți de noul program pentru că am transmis toate aceste modificări și le-au luat în seamă. Oamenii nu mai știu care e leguma sănătoasă. De 20 ani, de când mă ocup de legumicultură, am văzut cum se vând roșii toxice, care au aspect frumos, dar nu sunt bune. Sper să rămână ajutorul la 4.000 de euro”, spune Roman Dinu, legumicultor din Golăești.
Producătorii din Iași vor putea primi cei 4.000 de euro pentru un număr mai mare de legume cultivate în sere
Legumicultorii din județ au solicitat ca în programul de minimis din acest an să fie introduse, pe lângă roșii, castraveți, vinete, ardei gras și varză și salata, spanacul, ceapa verde, ardeii, gogoșari, păstăile. Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme, la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor. Astfel, la salată, producția minimă e de 3.500 bucăți/1.000 mp, la spanac 400 kg/1.000 mp sau 3.500 de kilograme/1.000 de metri pătrați pentru roșii sau castraveți. De asemenea, termenul de 30 iunie 2022 a fost propus de producătorii din Iași pentru valorificarea producțiilor din ciclul I. Legumicultorii din județul Iași au depus 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați, în Programul de ajutor de minimis la legume, în anul 2021. Iașul este în topul județelor în ceea ce privește solicitările depuse de producătorii care vor să obțină 2.000 de euro, la hectar.
Legumicultorii trebuie să aibă minimum 1.000 de metri pătrați cultivați cu legume
Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Programul de minimis la legume derulat în acest an este fostul Program ”Tomata”, care a avut succes la Iași, în perioada 2017-2020. Legumicultorii au dezvoltat mici afaceri de succes cu banii obținuți de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Programul de minimis la legume derulat în acest an este fostul Program ”Tomata”, care a avut succes la Iași, în perioada 2017-2020. Legumicultorii au dezvoltat mici afaceri de succes cu banii obținuți de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia au investit în afacerile din mediul rural aproape un milion de euro, pentru fiecare hectar, obținând 3.000 de euro. Au achiziționat sisteme de încălzire sau au mărit suprafața cultivată cu legume.