Legumicultorii din Iași primesc ajutorul de minimis până la finalul anului 2021. Aceștia vor primi 2.000 de euro la hectar
Producătorii din Iași care s-au înscris în „Programul de minimis la legume” obțin ajutorul financiar în valoare de 2.000 de euro, la hectar, până la finalul anului 2021. Iașul este unul din județele fruntașe în privința cererilor depuse de legumicultori. Cele mai multe cereri depuse de producători sunt pentru tomate și ardei
Legumicultorii din Iași care au depus cererile în „Programul de minimis la legume” obțin ajutoarele financiare acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) până la finalul anului 2021. Producțiile minime valorificate sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate. Legumicultorii din județul Iași au depus 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați, în „Programul de ajutor de minimis la legume”. Iașul este în topul județelor în ceea ce privește solicitările depuse de producătorii care vor să obțină 2.000 de euro, la hectar.
Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). În programul derulat în acest an se acordă pentru prima dată bani pentru toate soiurile de legume, nu doar tomate. Suma acordată anul acesta s-a redus de la 3.000 la 2.000 de euro.
Legumicultorii din Iași vor primi 200.000 de lei, ajutoare de minimis la legume
Programul „Tomata”, actualul „Ajutor de minimis la legume”, s-a dovedit un real sprijin pentru producătorii din județ. În cei patru ani în care s-a derulat programul, tot mai mulți cultivatori de tomate din Iași s-au înscris în program pentru a obține cei 3.000 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Producătorii au primit aproape 1 milion de euro, ajutoare financiare acordate în fostul program „Tomata”.
Unii dintre fermieri au depus chiar de la debutul programului actele necesare obținerii banilor de la stat și au primit sume importante pentru derularea afacerii timp de câțiva ani. Aceștia au putut să obțină maximum 20.000 de lei, în trei exerciții financiare. Majoritatea beneficiarilor programului provin din Târgu Frumos, bazinul legumicol din această zonă din Iași fiind recunoscut de ani de zile pentru legumele gustoase produse aici. Una dintre familiile cu tradiție de aproape 100 de ani în legumicultură este familia Cornel și Irina Hoșliag.
Apicultorii din Iași au cerut ajutoare de minimis în valoare de 840.000 de lei
Un alt program derulat de APIA unde se acordă ajutoare de minimis este cel pentru apicultori. Crescătorii de albine din Iași au solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutoare de minimis în valoare de 840.000 de lei. Pentru că anul acesta plata se va face prin APIA, la fel ca și depunerea cererilor, solicitanții trebuie să aibă un cod unic de înregistrare în RUI (Registrul Unic de Identificare) – baza de date APIA.
Solicitanții care nu dețin un astfel de cod de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis, trebuie să îl obțină de la APIA prin completarea și depunerea formularului prevăzut în anexa 1 la Ordinul MADR. nr. 22/2011 – privind reorganizarea registrului fermelor, care devine Registrul Unic de Identificare în vederea accesării măsurilor reglementate de Politica Agricolă Comună. Banii ar trebui să intre în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an. Valoarea totală a ajutorului de minimis pentru apicultorii din Iași nu poate depăși 20.000 lei/beneficiar, pe durata a trei exerciții financiare. Suma plătită apicultorilor din Iași, în anul 2020, a fost de 25 lei/familia de albine. Mierea vândută în acest an va fi mai scumpă, susțin apicultorii care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, fiind închise târgurile unde își comercializau marfa.