Legenda lui Oedip

de: BZI.ro
12:10, 18 mart. 2020

Legenda lui Oedip. Este cunoscut ca fiu al lui Laios, rege al cetăţii Theba şi al Iocastei. La naştere Laios i l-a încredinţat unui slujitor căruia i-a poruncit să îl abandoneze undeva cât mai departe. Toate acestea din cauza unui oracol care i-a prezis lui Laios că va fi ucis de propriul său fiu, care se va căsători apoi cu Iocasta

Acesta a fost găsit de nişte păstori corintieni care îl duc la curtea regelui Polybus care îi devine tată până acesta a atins vârsta bărbăţiei.

Ajuns la maturitate acesta pleacă la Delphi să consulte oracolul. Pe drum a avut o luptă între Oedip şi un grup de călători ce veneau din partea opusă. În urma acestei lupte Oedip a omorât doi oameni. Unul dintre aceştia era Laios, propriul său tată pe care însă Oedip nu-l cunoaşte. Astfel se împlineşte profeţia. După moartea lui Laios, rege al cetăţii Theba devine Creon.

Oedip a acceptat provocarea Sfinxului la Theba. În momentul în care nu puteau răspunde unei întrebări pe care le-o adresa îi ucidea.

Legenda lui Oedip

Regele Creon făgăduieşte mana Iocastei – şi coroana regală – aceluia care îi va scăpa de Sfinx.

Oedip a avut de răspuns la următoarea enigma: „Cine merge dimineaţă în patru picioare, la amiază în două şi seara în trei?”.

Oedip a ghicit că era vorba de om. Astfel Oedip obţine răsplata făgăduită: tronul cetăţii Theba şi mâna reginei Iocasta, despre care nu ştie că e propria sa mama.

Din căsătoria lor se nasc patru copii: Eteocle, Polynice, Antigona şi Ismene. Dar cetatea Theba e bântuită de o molimă cumplită căreia nimeni nu îi găseşte leacul. Supuşii mor unul după altul şi Oedip îl trimite pe Creon să întrebe oracolul care e motivul mâniei zeilor.

Oracolul îi răspunde că trebuie răzbunata moartea regelui Laios şi Oedip porneşte cercetările pentru a găsi vinovatul.

Se dovedeşte a fi el însuşi ucigaşul şi îngrozit de propria-i fapta precum şi de căsătoria incestuoasă cu Iocasta se pedepseşte: îşi scoate singur ochii şi porneşte în straie de cerşetor într-o pribegie călăuzit de fiica să Antigona. Este primit cu ospitalitate în Attica şi moare la Colonus.