Legenda lui Moș Crăciun. Iată cum a apărut bătrânelul care aduce bucurii celor mici și cine l-a făcut cunoscut
Câtă lume cunoaște legenda lui Moș Crăciun? Aceste este cel mai îndrăgit moș din lume, iar toți copiii îl așteaptă cu nerăbdare să vină cu mult doritele cadouri. El vine întotdeauna pe data de 25 decembrie și se spune că știe toate dorințele copiilor, de aceea le aduce mereu exact ceea ce își doresc.
Foarte multă lume știe că Moș Crăciun locuiește în Laponia, unde, împreună cu spiridușii săi, confecționează jucării pe care le dăruiește în noaptea de Ajun copiilor care au fost cuminți. Totuși, există tot felul de legende cu privire la modul în care ajung cadouri sub brad de Crăciun.
Care este legenda lui Moș Crăciun
Una din legende spune că Fecioara Maria era pe care să-l nască pe Iisus Hristos, astfel că i-a cerut lui Moș Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, acesta a refuzat-o, însă a îndrumat-o să meargă la Moș Crăciun, fratele său mai mic și mai bogat. Fecioara Maria a mers acasă la Moș Crăciun, unde Crăciuneasa a primit-o, însă a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece soțul ei era rău și necredincios.
Crăciuneasa ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, însă când a aflat, Moș Crăciun s-ar fi înfuriat și i-ar fi tăiat mâinile soției sale, drept pedeapsă. Fecioara Maria ar fi vindecat-o ca prin minune pe aceasta, reușind să-i lipească mâinile la loc.
Când a văzut asta, Crăciun ar fi devenit „primul creștin”, cerându-i iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale. A doua zi, acesta chiar și-ar fi împărțit averea copiilor sărmani, iar de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului.
În Evul Mediu, Moș Nicolae era cel care ducea cadouri copiilor. Olandezii l-au adoptat pe acesta și l-au denumit Sinter Klass. După ce l-au îmbrăcat cu o mantie verde cu glugă, olandezii l-au dus peste ocean în Statele Unite ale Americii, unde numele său a devenit Santa Claus, adică Moș Crăciun.
În anul 1820, scriitorul new-yorkez Clement Clarke Moore l-a înzestrat pe Santa Claus cu o sanie ce era trasă de opt reni. Patru decenii mai târziu, ziarul american Harper’s Illustrated Weekly l-a transformat pe Santa Claud schimbându-i hainele verzi cu un costum roșu și o căciulă albă. În anul 1931, Moș Crăciun a devenit foarte cunoscut după ce imaginea sa a fost folosită în campanii publicitare de către Coca Cola.
Legenda bătrânului păstor și a câinelui credincios
Un păstor bătrân, ce avea un câine credincios, căuta într-o seara un loc unde să poate înopta. Cum mergea el, câinele a început să vorbească și să-i spună că pe cer se află o stea foarte luminoasă, pe care ar trebui să o urmeze. Bătrânul a mers împreună cu animalul său după lumina stelei, ajungând într-un loc unde se afla o femeie și copilul ei nou-născut.
Cum afară era foarte frig, vitele din grajd încercau să-i încăzească pe cei doi. Văzând acestea, păstorul i-a învelit pe femeie şi pe micuţ cu blana de oaie pe care o avea pe el şi s-a adăpostit printre mioarele sale pentru a se încălzi la rândul său.
A doua zi dimineaţă, când a plecat din grajd, bătrânul a fost înconjurat de o lumină albă, care l-a dus în faţa lui Dumnezeu. Drept răsplată, păstorul a fost pus de Dumnezeu să ducă bucurii în fiecare an, dându-i numele de Moş Crăciun.
Într-o altă legendă se zice că în urmă cu mult timp a existat Moș Crăciun, care era un bătrân ce făcea jucării. Acestuia îi plăcea foarte mult să confecţioneze jucării, astfel că se ocupa întreg anul cu acest lucru, iar pe 25 decembrie, produsele obţinute le vindea la preţ mic într-un târg. Într-o zi de Crăciun, când se întorcea acasă de la târg, Moş Crăciun a văzut pe o geam trei copii care nu au primit nici un cadou.
Văzându-i atât de trişti pe micuţi, bătrânul dorea să le ofere o jucărie, însă nu mai avea niciuna, deoarece le-a vândut pe toate. Cum dorinţa sa era atât de mare, pe fundul sacului a mai apărut o jucărie pe care le-a oferit-o celor trei copii, făcându-le o bucurie foarte mare.
Din acel moment, el a vrut să poată să facă jucării pentru toţii copiii, mai ales pentru cei mai săraci. În faţa sa şi-a făcut apariţia o căprioară rănită, pe care bătrânul a îngrijit-o.
În semn de mulţumire, aceasta a reuşit să facă să apară renii şi sania. Hainele vechi ale bătrânului s-au transformat şi ele în unele noi, frumoase şi roşii, astfel apărând o nouă legendă a lui Moş Crăciun.