Legea privind oferirea măştilor gratuite a fost adoptată
Legea privind oferirea măştilor gratuite a fost adoptată astăzi, 10 iunie 2020. Parlamentul a adopat proiectul care prevede acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor împotriva virusului COVID-19. Iniţiativa aparţine parlamentarilor PRO România şi PSD. A fost depusă pe 23 aprilie şi stabileşte regimul de achiziţie şi distribuţie a materialelor de protecţie.
Legea privind oferirea măştilor gratuite. Iniţiatorii
Legea care prevede ca persoanele cu venituri mici să primească gratuit, în fiecare lună, un set de 30 de măşti de protecţie din partea Guvernului a fost adoptată de Parlament. Măsura va fi în vigoare pe toată durata pandemiei de coronavirus. Propunerea legislativă a fost adoptată în Camera Deputaților cu 224 de voturi „pentru”, 64 „împotrivă” şi trei abţineri.
Iniţiativa aparţine parlamentarilor PRO România şi PSD. A fost depusă pe 23 aprilie şi stabileşte regimul de achiziţie şi distribuţie a materialelor de protecţie.
„În primul rând vreau să mulţumesc tuturor colegilor care au susţinut şi votat acest proiect. Această lege repară nedreptăţile făcute de Guvern. Este aberant să impui purtarea măştilor atâta vreme cât ai câteva milioane de cetăţeni care nu-şi permit să le cumpere. Cei din categoriile defavorizate, familiile afectate de coronacriză, toţi aceştia se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente materialelor de protecţie. Tocmai de aceea, am propus ca Ministerul Sănătăţii, prin UNIFARM S.A, să dispună achiziţionarea de măşti conforme cu standardele europene în vigoare, iar distribuirea către români să se facă prin autorităţile publice locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al PRO România, Gabriela Podaşcă.
Ce prevede legea
Legea privind oferirea măştilor gratuite a fost adoptată. Legea prevede că măştile de protecţie trebuie achiziţionate preponderent din producţia internă, iar furnizarea acestora către categoriile vizate de lege trebuie să se facă până la încheierea pandemiei COVID-19, declarată oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Este nevoie de un sprijin recurent pentru familiile vulnerabile. Vrem ca românii să aibă posibilitatea să se întoarcă la muncă în condiţii de siguranţă, cu respectarea normelor recomandate de specialişti. Pentru o cât mai rapidă implementare a acestui sprijin facem apel la preşedintele României să promulge acest proiect de lege de urgenţă”, a încheiat Gabriela Podaşcă.
90 mii de ieșeni vor primi gratuit 4.4 milioane măști de protecție de la Guvernul României
În baza Ordonanţei de Urgenţă 78/2020, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a trimis Ministerului Sănătăţii necesarul de măști de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza judeţului Iaşi. Conform acestei ordonanţe, aceste măsuri de protecție sanitară pentru populație sunt necesare şi se impun a fi întreprinse pentru limitarea infectării cu COVID-19 în rândul populației defavorizate.
„Astfel, conform datelor centralizate de la cele 98 de primării de pe raza judeţului Iaşi, în total sunt necesare 4.499.350 măşti de protecţie, ceea ce înseamnă câte 50 de măşti de protecţie pentru 89.987 persoane.
Categoriile de familii şi persoane defavorizate
Categoriile de familii și persoane defavorizate care vor primi măștile sunt:
– persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”, potrivit DSP Iași.
După distribuirea măştilor de protecţie de către Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii primăriilor de pe raza judeţului Iaşi le vor ridica potrivit necesarului întocmit în baza listelor cu beneficiari.
Măştile de protecţie vor fi distribuite beneficiarilor de către autorităţile publice locale cu ajutorul asistenţilor medicali comunitari, mediatorilor sanitari, asistenţilor sociali sau altor angajaţi din cadrul serviciului public de asistenţă socială, în termen de maximum 3 zile de la primire.