Legea pensiilor ocupaţionale: Câţi bani poţi depune la Pilonul IV

de: BZI.ro
11:00, 13 ian. 2020

Legea pensiilor ocupaţionale va intra în vigoare la data de 7 februarie 2020, prevederile Legii 1/2020 indicând şi câţi bani pot fi viraţi lunar de angajator şi angajat la Pilonul IV.

Legea 1/2020 prevede că angajatorul decide dacă va propune sau nu angajatului o schemă de pensii ocupaţionale. În cazul în care vrea să acorde astfel de bonusuri salariaţilor fiind nevoit să menţioneze acest lucru contractul de muncă. Apoi, angajatorul va semna un contract de administrare cu o firmă specializată, autorizată de stat, şi apoi va cere angajaţilor să completeze cererea de aderare la Pilonul IV.

Pensia ocupaţională este absolut opţională pentru angajaţi. Aceştia neputând fi obligaţi Contribuţiile vor fi colectate şi plătite de angajator. Acestea pot fi împărţite între angajator şi angajat. Aşa cum se stabileşte în schema de pensii întocmită de angajator şi cererea de aderare semnată de angajat.

În ce priveşte cuantumul contribuţiilor, acestea nu pot fi mai mari de o treime din salariul brut al angajatului. Asta fără ca totalul reţinerilor (contribuţii la pensiile de stat, Pilonul 2, contribuţii de sănătate şi impozitul pe venit) să depăşească jumătate din salariul net. Spre exemplu, la un salariu brut de 5.000 de lei, salariul net este de 2.750 de lei. Diferenţa de 2.250 lei înseamnă CAS, CASS, P2 şi impozit pe venit.

Jumătate din salariul net înseamnă 1.375 de lei, aceasta fiind suma maximă ce poate fi plătită lunar la Pilonul IV.
Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

Angajatorul nu poate face reţineri din veniturile pe care i le datorează angajatului pentru contribuţiile datorate de angajat la un fond fără acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la un fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului şi angajatorului.