Legea ”Fără penali în funcţii publice” intra la vot în Camera Deputaţilor
Legea ”Fără penali în funcţii publice” intra la vot în Camera Deputaţilor, în urma declaraţiilor făcute de liderul PSD din Camera Deputaţilor. Alfred Simonis a propup ca marţi, 14 iulie 2020, legea să intre în procedura de vot final. În urma unui consens intre liderii grupurilor politice, membrii Comisiei Juridice vor lucra în paralel cu şedinţa de plen pentru că aceasta să fie votata în cursul acestei zile.
Legea ”Fără penali în funcţii publice” intra la vot în Camera Deputaţilor
Conform liderului PSD din Camera Deputaţilor, iniţiativa cetăţeneasca va intra astăzi în procedura de vot. Decizia vine în contextul că nu se doreşte amânarea acestei iniţiative cetăţeneşti, mai ales ca Parlamentul se afla în sesiuni extraordinară până mâine, 15 iulie 2020, iar dacă intitiativa nu va fi votata până mâine, ea va intra pe ordinea de zi a viitoarelor şedinţe parlamentare.
„La începutul sesiunii s-a regăsit şi iniţiativa cetăţeneasca Fără penali în funcţii publice. Pentru că se încheie mâine sesiunea extraordinară şi azi e ultima zi în care am putea dezbate şi vota, pentru a nu mai amâna pe sesiunea viitoare eu v-aş propune să cereţi acordul plenului ca membrii comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa celor care interzice celor condamnați să candideze în alegeri”, a spus Alfred Simonis.
Toţi liderii partidelor parlamentare susţin iniţiativa
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman a declarat că politicienii afiliaţi grupului PNL vor susţine această iniţiativă. Dan Barna, liderul USR a afirmat că acest moment este unul istoric. Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut:
„Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. După adoptarea legii, trebuie organizat un referendum de revizuire a Constituției.
Lucian Romașcanu a spus că există acceptul tuturor liderilor participanţi la Biroul Permanent Naţional
Romașcanu a spus că există acceptul tuturor liderilor participanţi la Biroul Permanent Naţional al partidului ca PSD să se implice pe tot parcursul legislativ al iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”, potrivit Agerpres.
„Aşa înţeleg că este data programată pentru acest referendum. Există un parcurs legislativ în Parlament pentru asta. PSD susţine tot acest parcurs şi organizarea referendumului, cu condiţia să avem condiţiile necesare de desfăşurare a unui referendum fără probleme sanitare. (…) Până atunci ne vom implica pentru că acest mesaj este unul extrem de important şi suntem de acord cu el”, a menţionat el.