Legea dedicată lui Klaus Iohannis a primit avizul Consiliului Legislativ. Se încălcă normele de bune practici – SURSE
Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz negativ cu privire la proiectul de lege care ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, chiar și în timp ce își exercită mandatul. CES subliniază că această modificare ar putea afecta independența președintelui României, așa cum este stipulat în Constituție.
Deși proiectul a fost criticat sever, Consiliul Legislativ a oferit un aviz favorabil, potrivit unor surse. Astfel, legea dedicată mutului de la Cotroceni va trece negreșit și va putea candida la Senat.
”Motivul invocat pentru modificarea legislației electorale îl reprezintă îngrădirea dreptului persoanei Președintelui la a fi ales. În virtutea calității de președinte, îngrădirea dreptului este justificată pe toată perioada mandatului, acesta neputând ocupa nicio altă funcție publică sau privată, și deci fiindu-i permanent limitat dreptul la a fi ales.
Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuțiile și cerințele demnitatii de președinte, ceea ce este fals. Mai mult, independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid.
În cele din urmă, chiar dacă propunerea nu elimină sau restrânge drepturi în înțelesul jurisprudenței Curții Constituționale, având în vedere nevoia de predictibilitate și stabilitate sporită a legislației electorale, modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorate Permanente, cu modificările și completările ulterioare, în ultimele 6 luni înainte de desfășurarea alegerilor, pentru orice motiv, rămâne indezirabilă și reprezintă un precedent preferabil de evitat”, arată Consiliul Economic și Social.
Legea dedicată lui Klaus Iohannis a primit avizul Consiliului Legislativ
PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României. Motivul invocat pentru modificarea legislației este restricționarea dreptului președintelui de a fi ales.
În opinia CES, această limitare este justificată pe întreaga durată a mandatului, iar eliminarea ei în ultimele trei luni este nejustificată. Asocierea președintelui cu un partid politic ar putea compromite independența acestuia, chiar și în condițiile în care ar figura ca independent pe listele respective.
Consiliul Legislativ, deși a criticat proiectul, a concluzionat că acesta are caracter de „lege cu dedicație”, având o aplicabilitate extrem de restrânsă. Aceasta ar putea fi interpretată ca o măsură adoptată special pentru o singură persoană. De asemenea, proiectul contravine Codului de bune practici electorale, stabilit de Comisia de la Veneția, care recomandă evitarea modificărilor legislative cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
Astfel, CES și Consiliul Legislativ avertizează asupra consecințelor acestei propuneri, atât din perspectiva legalității, cât și a credibilității procesului electoral în România.
”Interpretarea reținută în Expunerea de motive, potrivit căreia art. 52 alin. (5) din actul normativ de bază nu ar permite candidatura Președintelui României pe listele unui partid, este determinată de utilizarea unui alt sens al noțiunii de „candidat independent” decât cel folosit în prezent în actul normativ de bază.
Astfel, Legea nr. 35/2008 definea la art. 2 pct. 15 această noțiune astfel:
„candidat independent – persoană care participă la alegeri pentru a obţine un mandat de deputat sau de senator şi care se autopropune pentru aceasta, fiind susținută de un anumit număr de alegători, în condițiile în care candidatura sa este declarată definitivă de către organismul electoral corespunzător, potrivit prezentului titlu”, se arată în observațiile Consiliului Legislativ.