Legea a intrat în vigoare! Unii români pot ieși mai devreme la pensie
Începând de ieri, 6 august, legea prin care locuitorii anumitor orașe din România pot ieși mai devreme la pensie a intrat în vigoare. Iata pentru cine s-a schimbat vârsta de pensionare și cine se poate pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizări.
Legea prin care se reduce vârsta de pensionare a românilor care au locuit cel puțin 30 de ani în localități foarte poluate a fost promulgată la începutul săptămânii de către președintele Klaus Iohannis. Conform acestei legii, locuitorii din anumite orașe se pot pensiona mai devreme cu doi ani, fără a fi penalizați.
Este vorba despre românii care au locuit care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
Legea a intrat în vigoare! Acești români pot ieși mai devreme la pensie. S-a schimbat vârsta de pensionare
Iată ce prevede proiectul de lege ce a modificat art 65 alin 5. din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care sunt cele 28 de localități ai căror rezidenți pot solicita pensionarea anticipată:
“Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile
Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, se arată în textul articolului de modificare a legii.
Cum poate fi dovedită vechimea în muncă. Noi modificări ale legii pensiilor
Luni, 3 august, a fost trimis în dezbatere Consiliului Economic și Social un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea pensiilor. Printre altele, acesta prevede și modalitatea în care, în anumite situații, se poate dovedi vechimea în munca. Este vorba despre perioada de dinaintea datei de 1 aprilie 2001.
Se modifică Legea pensiilor. Cum poate fi dovedită vechimea vechimea în muncă
Concret, proiectul propune ca, în cazul în care vechimea unei persoane nu mai poate fi demonstrată deoarece cartea de munca a fost deteriorată sau pierduta sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai exista arhiva acestuia, persoanele care vor sa se pensioneze și nu pot dovedi vechimea in muncă necesară, să ceară informații caselor de pensii.
„În situații excepționale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetelor de muncă, declarați an condițiile legii, angajatorul/angajatorii nu mai există sau arhiva nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute la art.16 li. A) pot fi valorificate pe baza informațiilor existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare, dacă informațiile preluate din carnetul de muncă sunt identice cu cele scanate, din arhiva electronică.”, se arată în proiectul de OUG.
La începutul anului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea că nu toate cărțile de muncă sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate în arhive care nu pot emite adeverințe de vechime sau care nu mai există și au predat arhiva unor enități care nu pot emite astfel de informații. Aproximativ 20% dintre cărțile de muncă înființate inainte de introducerea REVISAL nu sunt scanate, iar unele dintre cele scanate nu sunt de bună calitate, astfel încât Casele de Pensii nu pot ține cont de ele, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Legea este prea complicată
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că Legea pensiilor este ”o complicăţenie de lege” în care ”lucrurile nu sunt clare” şi a menţionat că ar fi nevoie de mai multe modificări, pe lângă procentul cu care ar urma să crească punctul de pensie. Unele dintre acestea ar fi vârsta de pensionare sau posibilitatea oamenilor de a-şi cumpăra, de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit.