Lege pentru șoferii care parchează mașina neregulamentar! Sunt vizați cei care au primit amendă
S-a dat lege pentru șoferii care parchează mașina neregulamentar! Șoferii care parchează neregulamentar sau nu plătesc taxa de parcare riscă amenzi mari. Unii conducători auto aleg să achite imediat, având o reducere de 50% din valoarea sancțiunii, în timp ce alții lasă amenda neplătită timp de mai mulți ani. O nouă regulă îi vizează pe șoferii care au primit amendă.
Lege pentru șoferii care parchează mașina neregulamentar!
Amenzile de parcare sunt emise de agenții Poliției Locale. Acestea sunt aplicate atunci când șoferii nu parchează în locul corespunzător sau nu plătesc taxa de parcare. Sancțiunile contravenționale pot fi impuse și de Poliția Rutieră celor care parchează în mod neregulamentar. Poliția Rutieră poate aplica o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă șoferilor care nu au parcat regulamentar, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.
Dacă amenda de parcare nu este plătită, aceasta se va adăuga istoricului fiscal local. Atunci când proprietarul vehiculului își va achita impozitul sau alte taxe la Primărie, va fi informat despre sancțiunea rutieră.
Există și situații în care amenda se poate prescrie. Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei. Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii. Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.
Așadar, dacă fapta nu e sancționată la timp, contravenientul nu e notificat în termenul legal sau autoritățile locale nu încep procesul de executare silită în intervalul stabilit, șoferul scapă de amendă.
Situația în care șoferul poate contesta o amendă
Conducătorii auto care au primit amendă pentru abateri în trafic au posibilitatea de a contesta procesul verbal. Pentru a face contestație la o amendă rutieră, șoferul trebuie să decidă ce anume dorește să atace.
- Fapta pentru care a fost sancționat: Dacă, de exemplu, șoferul consideră că viteza înregistrată de radar este mai mare decât cea reală.
- Modul în care a fost întocmit procesul verbal: Dacă șoferul consideră că polițistul a pus presiune pe el sau pe martori pentru a recunoaște abaterea.
- Informațiile trecute în procesul verbal: Dacă documentul nu conține toate informațiile obligatorii.
Termenul pentru a face contestația este de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. Este recomandat ca șoferul să plătească jumătate din minimul amenzii în această perioadă pentru a beneficia de reducere.
Pentru a contesta o amendă de circulație, sunt necesare următoarele documente:
- Dovada achitării taxei de timbru.
- Cererea de anulare a procesului verbal.
- Copie a procesului verbal contestat.
- Documente justificative, dacă există.
- Probe materiale, dacă există.
Contestația se poate depune la judecătoria din zona de domiciliu sau din zona în care a fost constatată fapta. Cert este că o sancțiune contravențională se prescrie în următoarele situații: dacă este aplicată la mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei; dacă procesul-verbal nu este comunicat în termen de 2 luni de la data aplicării sancțiunii; dacă executarea silită nu se face în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.