Lege nouă pentru posesorii de mașini cu volan pe dreapta. Ce obligații au șoferii

de: Mirela Todosi
07:30, 26 aug. 2024

S-a dat o lege nouă pentru posesorii de mașini cu volan pe dreapta. Registul Auto Român (RAR) a anunțat o schimbare majoră privind înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta, dar și condițiile legale pentru a putea circula pe drumurile publice din țară. Iată ce obligații au șoferii.

Lege nouă pentru posesorii de mașini cu volan pe dreapta

Registrul Auto Român a decis că vehiculele importate din Regatul Unit vor putea primi certificatul de înmatriculare cu condiția ca volanul să fie mutat pe partea stângă. Schimbarea este costisitoare și necesită realizarea la un atelier specializat în lucrări complexe la sistemele de frânare, direcție, rulare și electricitate. Reprezentanții RAR consideră că această schimbare va contribui la siguranța rutieră. S-a constatat că posesorii de mașini cu volan pe dreapta sunt implicați mai des în accidente.

,,Sunt exceptate de la noua lege autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Această excepție se aplică doar dacă autovehiculul a fost înmatriculat definitiv într-un stat actual membru UE înainte de data de 01.01.2021, adică la finalul perioadei de traanziție după Brexit.”, au transmis reprezentanții RAR.

Când pot rămâne șoferii fără drept de circulație

Atunci când autoritățile identifică deficiențe sau modificări la vehicul, certificatul de înmatriculare poate fi reținut. Proprietarul mașinii va trebui apoi să furnizeze mai multe documente pentru a-și recupera talonul auto.

Conform Codului Rutier, există mai multe circumstanțe în care poliția poate decide să rețină certificatul de înmatriculare.

Potrivit legislației, certificatul de înmatriculare poate fi reținut de către poliția rutieră dacă:

– vehiculul nu are ITP valabil;

– nu sunt respectate normele tehnice constructive

– vehiculul circulă noaptea fără faruri sau cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare

– sistemul de frânare de serviciu este defect;

– mecanismul de direcție prezintă uzuri peste limitele admise;

– anvelopele nu sunt conforme sau sunt prea uzate ori defecte (iar în cazul drumurilor acoperite cu zăpadă sau gheață, mașina nu e dotată cu anvelope de iarnă);

– zgomotul în mers sau staţionare depăşeşte limita legal admisă;

– motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;

– pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale sunt aplicate afişe sau folii neomologate

– prezintă scurgeri semnificative de carburant sau lubrifiant;

– plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt conforme cu standardul;

– datele din certificatul de înmatriculare sau de înregistrare nu concordă cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;

– vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă (RCA);

– deţinătorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

– vehiculul nu are montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;

– vehiculul are lipsă elemente ale caroseriei ori aceasta este într-o stare avansată de degradare.

Pentru șoferii cărora le-a fost reținut certificatul de înmatriculare, este necesar să demonstreze că au remediat problema tehnică sau au obținut documentele necesare pentru a putea circula în mod legal. Recuperarea certificatului de înmatriculare poate fi realizată numai după ce mașina a fost inspectată de Registrul Auto Român (RAR). După remedierea defecțiunii, este necesar să te prezinți cu vehiculul la o stație RAR, unde acesta va fi supus unei verificări pentru a se asigura că funcționează corect. Pentru recuperarea certificatului de înmatriculare sunt necesare: cartea de identitate, dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, actele prin care demonstrezi remedierea problemei (aviz RAR), chitanța prin care demonstrezi că ai achitat sancțiunea primită.