Legătură uluitoare dintre mitologia egipteană și Calea Lactee. Ce au descoperit specialiștii
Egiptenii antici erau cunoscuți pentru credințele lor religioase și cunoștințele astronomice despre soare, lună și planete, dar până acum nu era clar ce rol juca Calea Lactee în religia și mitologia egipteană.
Legătură uluitoare dintre mitologia egipteană și Calea Lactee
Egiptenii antici erau observatori iscusiți ai cerului nocturn. Ei își încorporau observațiile astronomice în religie, mitologie și măsurarea timpului, și sunt cei care ai creat conceptul de 365 de zile pe an și 24 de ore pe zi.
Un nou studiu a descoperit o legătură între Calea Lactee și zeița egipteană a cerului, Nut. Cercetarea se bazează pe texte egiptene antice și hărti ale cerului, pentru a demonstra că Calea Lactee ar fi putut arunca o lumină asupra rolului zeiței Nut în mitologia egipteană. Studiul a pornit de la ideea că, în timpul iernii, Calea Lactee arăta precum brațele întinse ale lui Nut, în timp ce vara, aceasta îi urmărea coloana vertebrală.
Nut este zeița cerului, care este adesea înfățișată ca o femeie împodobită cu stele, și arcuită peste fratele ei Geb, zeul pământului. Ea protejează pământul de inundație și joacă un rol cheie în ciclul solar, înghițind Soarele când apune la amurg și dându-i naștere din nou atunci când răsare, la ivirea zorilor.
O ipoteză fascinantă este că Calea Lactee ar fi fost o manifestare cerească a zeiței cerului, Nut. Unul dintre autorii studiului, Dr. Graur, spune că studiul s-a bazat pe o bogată colecție de surse antice, inclusiv Textele Piramidelor (cele mai vechi texte religioase scrise vreodată de oameni), Cartea Morților și Cartea lui Nut, și le-a comparat cu hărti sofisticate ale cerului nocturn egiptean.
„Studiul meu arată, de asemenea, că rolul lui Nut în trecerea celor decedați în lumea de apoi, și legătura ei cu migrația anuală a păsărilor sunt asemănătoare cu modul în care alte culturi înțeleg Calea Lactee. De exemplu, ca o cale a spiritelor printre diferite popoare din America de Nord și Centrală sau ca Drumul Păsărilor în Finlanda și țările baltice”, a spus Dr. Graur.
Ce au descoperit specialiștii
În mitologia egipteană antică, Calea Lactee simboliza Nilul ceresc, reflectând râul vieții de pe Pământ. Aceasta avea o semnificație profundă, încarnând fluxul cosmic al creației și călătoria divină prin ceruri, fiind adânc înrădăcinată în cosmologia și spiritualitatea egipteană.
Miturile despre Facerea Lumii. Calea Lactee a jucat un rol semnificativ în miturile egiptene despre creație, simbolizând apele primordiale din care universul a luat naștere. A fost văzută ca drumul pe care zeul soarelui, Ra, călătorea în timpul călătoriei sale nocturne prin lumea de dincolo.
Ajutor navigațional. Egiptenii au folosit Calea Lactee ca ghid de navigație, în special în timpul inundațiilor Nilului, care erau cruciale pentru agricultură și prosperitatea regatului. Apariția sa semnala începutul sezonului de inundații, ghidând fermierii în legătură cu semănatul și recoltatul.
Legătura cu Osiris. Calea Lactee era asociată cu Osiris, zeul vieții de apoi și al învierii. Se credea că reprezenta drumul parcurs de sufletul faraonilor decedați pe măsură ce călătoreau să se alăture lui Osiris în ceruri.
Întâlniri mitologice. Textele egiptene descriu întâlniri mitologice între zei și ființe cerești de-a lungul Căii Lactee, reflectând credința într-un ordin cosmic în care lumea pământească și cea cerească erau interconectate.
Rol în practicile funerare. Calea Lactee a ocupat un loc important în practicile funerare din Egiptul Antic, cât și în decorațiile mormintelor, reprezentând călătoria decedaților prin viața de apoi și uniunea sa cu planul divin.
Semnificație astrologică. Preoții și astronomii studiau fenomenele cerești, inclusiv Calea Lactee, pentru a determina momente favorabile pentru ceremonii religioase, evenimente regale și activități agricole.
Râul cosmic al sufletelor. Unii specialiști au lansat ipoteza că Calea Lactee reprezenta un râu cosmic al sufletelor, unde spiritele celor decedați pornesc într-o călătorie către lumea zeilor, ghidate de navigația cerească.
Reprezentări în artă și hieroglife. Obiectele, picturile murale din morminte și inscripțiile hieroglifice înfățișează adesea Calea Lactee ca un râu sau un drum ceresc, subliniind importanța acesteia în cosmologia și credințele religioase egiptene.
Simbolismul Căii Lactee în mitologia egipteană antică a lăsat o moștenire durabilă, influențând de-a lungul timpului practicile religioase și cosmologia.