Legătura strânsă dintre dereglările hormonale și durerile de sâni. Iată ce provoacă mastodinia
Poate că nu știați, dar există o legătură strânsă între dereglările hormonale și durerile de sâni. Descoperiți, în rândurile care urmează, ce provoacă mastodinia și ce măsuri trebuie să luați.
Mastodinia constă în durerea resimțită la nivelul sânilor. Aceasta poate fi unilaterală, când se manifestă la unul dintre sâni, dar, de cele mai multe ori este bilaterală, când apare la ambii sâni.
Cauzele mastodiniei pot fi multiple, printre acestea numărându-se: sensibilitatea crescută, însoțită de tumefierea sânilor, care apare în mod normal înainte de menstruație, infecțiile sau abcesele sânului, diversele afecțiuni ale glandelor endocrine, folosirea unor articole de lenjerie inadecvate formei și mărimii sânilor și, nu în ultimul rând, dereglările hormonale.
Legătura strânsă dintre dereglările hormonale și durerile de sâni. Cum poate fi explicată?
Sânii, simbolul feminității, sunt adesea expuși unor dereglări hormonale, care pot conduce la dezvoltarea unor afecțiuni serioase. De pildă, mastodinia, senzația de durere de la nivelul sânilor, frecvent însoțită de tensiune și mărire în volum, se poate extinde spre membrul superior și la baza gâtului. Aceasta este favorizată de modificările genetice, dar și de dezechilibrele hormonale.
Durerea de sâni este, de obicei, resimțită de femei înainte de menstruație și dispare imediat după. Astfel, dezvoltarea și funcționalitatea normală a glandei mamare presupune un echilibru hormonal.
„Sânul este un atribut al feminității, care suscită mult interes. Este un organ important al femeii, care are atributul de a hrăni produsul de concepție. Din păcate, sânul este expus unor dezechilibre hormonale de cauze diferite. De exemplu, multe femei percep durerea mamară de dinainte de menstruație ca o presiune, ca o tensiune, ca o arsură, un disconfort mamar dureros care precede venirea menstrei. Sunt femei care acuză aceste mastodinii chiar până la 3 săptămâni premenstrual. Durerea în sâni care dispare o dată cu venirea menstrei, dar reapare la ciclul următor este de natură hormonală și reprezintă un pericol.
Dezvoltarea și funcționalitatea normală a glandei mamare implică un echilibru hormonal. Excesul de estrogen duce însă la retenția lichidelor în organism, accentuarea varicelor, a durerilor pelvine, dar și la involuția glandei mamare sau tulburări de ciclu menstrual. De asemenea, acest tip de disconfort poate fi cauzat de graviditate sau de traumatisme locale ale sânilor „, a explicat dr. Eduard Circo, medic primar endocrinolog, potrivit cugetliber.ro.
Măsuri pe care trebuie să le iei când apar durerile de sâni
Dacă durerile de sâni apar și în afara perioadei menstruale, femeia trebuie să ia măsuri urgente. Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă în vedere este vizita la medicul ginecolog. Aici, se va recurge la investigații suplimentare și, eventual, la tratament de specialitate.
În urma consultului la medicul ginecolog, se poate depista prezența nodulilor sau a adenopatiilor axilare. Mai mult, durerea de sân poate fi diferențiată de o durere produsă de o nevralgie intercostală.
Examenul ginecologic este completat de o ecografie mamară, de o mamografie și, dacă este necesar, de un RMN de sân, care să ajute la stabilirea unui diagnostic corect.
Tratamentul este adaptat în funcție de diagnostic și poate include terapie conservatoare (medicamente antiinflamatoare ori terapie hormonală) sau tratament chirurgical.