Legatura incredibila dintre ficat si creier
Legatura incredibila dintre ficat si creier. Recent, cercetătorii au evidențiat rolul crucial al ficatului asupra sănătății noastre. Cu toate acestea, acest organ se sufocă și este în joc modul nostru de viață.
Ce știm despre ficat? Aproape nimic… Și totuși este cel mai mare organ din corpul nostru, deoarece cântărește aproximativ 2,5 kilograme. Este format din același țesut embrionar ca și intestinele, dar nu este inervat, ceea ce explică de ce nu doare niciodată și nu suferă niciodată de o „criză”, așa cum tindem să credem. O altă particularitate: este singurul organ care se regenereaza.
Rolul său este cel al unei adevărate fabrici de produse chimice și de energie – este numiă și „șeful armatei” în medicina chineză. Traversat în fiecare zi de 2.000 de litri de sânge (10% din volumul total care circulă în corpul nostru), „primește alimente potrivite, dar și alcool, grăsimi rele, zahăr, tutun, medicamente etc”, explică Gisèle Talhouët, naturopat francez.
Legatura incredibila dintre ficat si creier
În lobul drept se află vezica biliară care secretă în timpul meselor enzime utile pentru digestie. Astfel, se produc între 500 și 1.000 de mililitri de bilă în fiecare zi, gata să transforme molecule mari de lipide în fracții mici absorbabile de organism. De asemenea, bila selectează deșeurile precum pesticidele sau disruptoarele endocrine aduse de „junk food”. În cele din urmă, ficatul extrage și păstrează vitamine din alimente (A, D, E, K) și fier esențial pentru imunitate. Tot el este cel care sintetizează 75% din colesterolul necesar pentru producerea hormonilor noștri. Excesul este eliminat atunci când funcționează bine.
De câțiva ani, știm că acest organ multifuncțional se supune unui anumit ritm. Începe să funcționeze la primele ore ale dimineții și adoarme noaptea cand urmează ritmul creierului. În timpul zilei, în stare de veghe, eliberează glicogen (glucoză) care furnizează energie creierului. Noaptea, totul trebuie să încetinească. Creierul nu mai este alert la acțiunile vieții de zi cu zi, procesează informațiile zilei și visează. Ficatul se odihnește. Și, întrucât aceste două organe sunt foarte dependente, disfuncția unuia il poate modifica celălalt. Un creier trezit în miezul nopții avertizează ficatul, care începe, de exemplu, să păstreze zahăr sau grăsime la momentul nepotrivit. Din acest motiv, lucrătorii nocturni tind să sufere mai frecvent de excesul de greutate și de boala hepatică. În schimb, un ficat abuzat perturbă creierul. Alimentația slabă, prea încărcată cu acizi grași răi sau zaharuri rele, greu de asimilat, perturbă somnul. Creierul, care secretă în mod normal un hormon care favorizează arderea grăsimilor, funcționează mai puțin bine: este un cerc vicios.