Legătura dintre interlopul Emi Pian și un controversat avocat din Iași retras într-o vilă de lux din Copou. L-a împrumutat cu sume uriașe să joace la cazino

de: evelina.chitoroaga
02:00, 17 aug. 2020

Emi Pian, un nume care a fost în ultima perioadă prezent peste tot. Despre Emi Pian, șeful clanului Duduianu din capitală, s-au spus multe. Cert este că interlopul care și-a găsit sfârșitul din mâna unui individ dintr-un clan rival era un personaj controversat în jurul căruia s-au țesut mai multe legende. Emi Pian era omul care dădea bani cu camătă, iar sumele nu erau deloc mici. Pentru asta a stat în spatele gratiilor, iar una dintre victimele sale a fost din Iași. Este vorba despre Mihail Vlasov, unul dintre cei mai controversați avocați din Iași și un împătimit al jocurilor de noroc

Emi Pian, cel care a fost până acum ceva timp șeful clanului Duduianu din Capitală, avea legătură cu un om de afaceri controversat din Iași. Șeful Duduienilor i-ar fi împrumutat bani cu camătă lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR. Mihail Vlasov este un împătimit al jocurilor de noroc și s-a spus de-a lungul timpului că a jucat sume uriașe. Nu de puține ori acesta ar fi ajuns să se împrumute după ce pierdea tot la cazino.

Emi Pian era „banca” jucătorilor de noroc din capitală

Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru că dădea bani cu camătă. De asemenea, a fost anchetat pentru șantaj, căci la asta apela atunci când existau rău-platnici. De regulă, Emi Pian era „banca” jucătorilor de barbut și nu numai. În anul 2016, Mototolea a fost anchetat de procurori, la dosarul său fiind adunate mai multe probe din care reieșea că dă bani cu camătă. Emi Pian, așa cum era cunoscut interlopul, câștiga sume uriașe de bani din cămătărie. Presa a relatat un caz în care Pian a împrumutat o sumă de câteva mii de euro unui jucător dintr-un cazino și a primit 3.000 de euro dobândă într-o singură zi.

Printre clienții lui Emi Pian se numără și Mihail Vlasov

În urma anchetei, procurorii au stabilit că Emi Pian impunea o dobândă în funcție de sumă și de cunoștințe.

„Mototolea Florin avea rolul de a împrumuta celor care pierdeau sume de bani și care doreau să mai joace pentru a recupera sumele pierdute. Totuși, împrumutul era condiționat de perceperea unei dobânzi cuprinse între 10 și 35 la sută pe zi”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Printre „clienții” lui Emi Pian s-au aflat nume importante, printre care și Mihail Vlasov. Nimeni nu știe însă care sunt oamenii politici sau oamenii de afaceri care au avut fel de fel de relații cu Pian și nu au discutat deschis despre asta.

Vlasov ar fi împrumutat sume mari de bani de la cămătarii din București

Nu mai puțin de 12 membri ai clanurilor Caran, Duduianu și Rinu au fost trimiși în judecată, în septembrie 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru cămătărie, spălare de bani, șantaj, tâlhărie și deținere fără drept a unei arme neletale supuse autorizării. Procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată pe Constantin Răducanu, zis „Costel al lui Caran”, Gheorghe Stan, zis „Bulgaru”, Nicolae Duduianu, zis „Caleea”, Emil Răducanu, zis „Emil al lui Caran”, Nicolae Constantin, zis „Aramis”, și Valentin Duduianu, zis „Beadim”. Alături de aceștia au fost trimiși în fața instanței și Daniel Duduianu, zis „Edison”, Marius Gheorghe, zis „Marius al lui Rinu”, Aurel Răducanu, zis „Aurel al lui Caran”, Traian Simion, zis „Udi”, Sofian Vaduva, zis „Denom”, si Elena Constantin, zisă „Vipera”.

Un martor cu identitate protejată a povestit cum împrumuta Vlasov bani de la cămătari

Cu privire la Mihail Vlasov s-a stabilit faptul că acesta frecventează săptămânal cazinourile. Acesta pariază sume considerabile de bani, iar în momentul în care pierde, pentru a continua să joace, apelează la diverși cămătari, printre care și Stan Gheorghe, zis «Bulgaru’», de la care împrumuta bani cu camată”, se arată în rechizitoriul procurorilor din Parchetul Capitalei. Totul a început de la martorul cu identitate protejată „Neagu Ivan”, care a declarat la Parchet tot ce știa despre Mihai Vlasov.

„De la Răducan Aurel am aflat că numitul Mișu Vlasov, angajat la Camera de Comerț și Industrii, este un împătimit al jocurilor de noroc și întrucât a pierdut sume foarte mari, a împrumutat de la membrii celor două familii dobânda impusă de către aceștia, respectiv Răducan Constantin și Udilă Florin, fiind de 10 la sută pe zi”, a spus martorul sub acoperire.

Vlasov ar fi împrumutat 1.500.000 de euro într-o noapte

Un jucător a susținut că, în una din seri, Mihail Vlasov a împrumutat 1.500.000 de euro de la Florin Udilă, sumă pe care i-a restituit-o acestuia a doua zi. Din evidențele cu intrările în cazinouri rezultă că, în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, Vlasov figurează cu 15 intrări la Platinum.

„Printre clienții din cazinouri, dar și printre cămătari, se cunoaște faptul că atunci când vine în cazino, Mihail Vlasov, zis «nea Mișu», obișnuiește să joace sume mari de bani, motiv pentru care aceștia merg în cazinouri la momentele respective, având asupra lor disponibil bănesc pentru a-l împrumuta pe jucător”, au concluzionat procurorii.

Vlasov era „alintat” în discuțiile interlopilor drept: „tataie”, „moșu”, „moșneagu'” sau „bătrânu'”.

Mihail Vlasov a fost anchetat de Direcția Națională Anticorupție tot din cauza banilor

Numele lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comert și Industrie a României, (CCIR) apare în dosarul clanurilor Duduianu și Caran, dosar în care se ancheta cămătaria. Cert este că Vlasov a fost cunoscut în Iași și nu numai pentru sumele uriașe pe care le juca la jocurile de noroc. Avea nevoie de bani pentru asta și nu conta cum face rost de ei. De aceea, pe data de 24 noiembrie 2016, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihail Vlasov.

La data faptelor fiind președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, acesta este învinuit că s-a folosit de autoritatea funcției în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată, delapidare și fals în înscrisuri. Prejudiciul total cauzat Camerei de Comerț și Industrie a României era estimat la 54 milioane lei. În aceeași speță este învinuită și fiica lui Mihail Vlasov, Vlasov Elena Ingrid, pentru fapte de complicitate la delapidare. Procurorii au dispus măsuri obligatorii de sechestru asigurator asupra a 5 imobile deținute de Mihail Vlasov și 1 imobil deținut de fiica acestuia.