Lectia de Anatomie – pe viu – FOTO, VIDEO

de: Valentin Hutanu
22:06, 05 dec. 2010

@ Un hol ce coboara spre subsolul Institutului de Anatomie, lumini palide, o usa metalica si raceala, multa raceala @ Pe masura ce intri in spatiul special destinat salii unde sunt pastrate, in compartimente metalice frigorifice, cadavrele conservate, disecate si pregatite pentru „Lectiile de Anatomie”, ce se deruleaza cu studentii Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, simti cum Moartea domina si cuprinde totul @ In prezenta trupurilor fara viata deja imbalsamate, a mirosului inabusitor de formol si a recipientelor in care sunt tinute parti ale corpului uman, un fior rece si terifiant te acapareaza @ Aici, bariera dintre Viata si Nefiinta este rupta si iti dai seama cat de importanta este fiecare clipa, fiecare zambet sau respiratie

Cadavre, multe cadavre, inimi, creier in borcane speciale, un spatiu securizat la subsol, liftul ce urca automat corpul proaspat conservat catre sala de curs, unde studentii medicinisti se pregatesc, cu emotie, sa inceapa prima „Lectia de Anatomie” din viata lor. Mirosul de formol te izbeste, halate albe, manusi chirurgicale si, stralucitor si ascutit, bisturiul, instrumentul esential pentru viitorul medic ce-si doreste sa salveze vieti.

Contact direct cu corpul uman

Un curs normal, coordonat de atatea ori de doctorul Cristinel Stan, sef de lucrari in cadrul Institutului de Anatomie. Zeci de cursanti de anul I de la Medicina asteapta, cu nerabdare si teama poate, in acelasi timp, sa li se verifice cunostintele de Anatomie in fata unui cadavru, acoperit, pe o masa de operatie, in spatele salii. „Practic, aici noi desfasuram o lectie normala de Anatomie. Primul contact pe care il are un student de anul I cu un cadavru este firesc sa fie socant… Cu toate acestea, fiecare tanar care-si doreste sa devina medic, indiferent la ce specializare, trebuie sa cunoasca foarte bine corpul uman, sa-l desluseasca. Noi nu facem aici nimic care sa-i duca pe unii la atrocitati sau lucruri care sa para ciudate! Este, practic, un proces didactic, dificil, dar pe care noi incercam sa-l facem placut si sa descifram cat de fascinant este corpul uman”, povesteste dr. Cristinel Stan.

Formolizat si imbalsamat timp de un an

Institutul de Anatomie colaboreaza cu spitalele din oras, cu morgile si cu Institutul de Medicina Legala (IML) pentru a primi cadavrele ce sunt folosite in scop didactic sau pentru cercetare. „Colaboram cu aceste institutii pentru a obtine aceste corpuri. Ele provin fie de la persoane decedate si pe care nu le mai revendica nimeni, fie cu acordul familiilor, special donate pentru a servi scopurilor didactice si de cercetare in cadrul Institutului de Anatomie”, specifica Stan. Beneficiind de metode ultramoderne de conservare, pastrare si depozitare, institutia reuseste sa asigure cadavrele necesare pentru desfasurarea cursurilor practice. Timp de un an, acestea sunt imbalsamate, disecate si conservate pentru a fi folosite la orele practice studentilor. „Avem infrastructura necesara, ultramoderna, de conservare si imbalsamare a acestor cadavre. Pana a ajunge sa fie folosite, practic, la cursuri, cadavrul este formolizat timp de un an, prin metode avansate, dupa care este folosit spre expunere si predare tinerilor”, descrie Cristinel Stan.

Durata de „viata” a unui cadavru – trei ani

Daca se poate spune asa, durata de „viata” a unui cadavru folosit in scopuri exclusiv didactice este de trei ani, dupa care este incinerat. Saptamanal transportat cu un lift special din buncarul frigorific de la subsolul Institutului, trupul uman este studiat, din punct de vedere anatomic, pana la ultimul muschi, os sau organ, astfel incat un viitor medic sa poata salva vieti sau cercetatorul sa descopere si sa prelungeasca viata unui om ce, aparent, sufera de o boala incurabila. „Dupa ce sta un an la imbalsamare, durata de viata pentru a servi procesului didactic sau de cercetare a unui cadavru, daca pot sa spun asa, este de doi, maximum trei ani. Acesta este transportat cu un lift automat, special si securizat, de la subsol. Este apoi pregatit de personalul specializat si adus in sala de curs. Totul bine coordonat, doar de persoane autorizate. Exista si situatii speciale cand doar cercetatorii descopera anomalii sau elemente ciudate la unele cadavre; atunci, in sala de jos, sunt cercetate si studiate cu atentie pentru a se incerca descoperirea eventualelor posibilitati de prevenire a unor boli sau diagnosticarea unor afectiuni ce pot fi prevenite”, mai spune cadrul didactic de la Institut.

Lectia in fata cadavrului

Doua grupe de studenti, de o parte si de alta a salii didactice de la etajul al II-lea al Institutului de Anatomie. Unii dintre ei reusesc cu greu sa indure atmosfera dominata de mirosul accentuat si intepator de formol, miros degajat de cadavrul pregatit sa-l studieze. Altii, mai tari si mai indrazneti, se apropie cu interes, citindu-se curiozitatea si aviditatea de a descifra fiecare amanunt al corpului uman. Muschii, aorta, nervul vag, piele, increngatura osaturii umane. Toate acestea sunt „deschise” ochilor tinerilor. „Aici, noi incercam sa ii apropiem pe studentii nostri, intr-o maniera practica, de toate secretele trupului uman. Sa-i pregatim pentru o cariera de succes in lumea medicala, sa poata salva vieti si sa trateze bolnavii. Anatomia este una dintre cele mai grele materii, care poate parea neatragatoare, dar fara de care nu poti intelege nimic din Medicina. Facem totul pentru a-i sprijini si introduce in aceasta lume fascinanta pe cei care, peste ani, este posibil sa salveze vieti si sa ofere posibilitatea unei sanse in plus la viata”, declara, cu pasiune in voce, doctorul Cristinel Stan.

Doar caracterele puternice rezista

Medic nu poate fi oricine, o doza ridicata de rezistenta la sange, agilitate si multa tarie de caracter. Acestea sunt o parte din calitatile pe care trebuie sa le aiba tinerii ce-si propun sa fie medicii de maine, fie generalisti sau pediatri, dar mai ales cei care aleg chirurgia. O memorie buna, capacitatea de reactie rapida si optiunea de a-si sacrifica viata personala sunt alte caracteristici ale meseriei de medic. „Cine isi doreste sa devina medic, indiferent de specializare, trebuie sa se dedice complet acesteia, sa renunte la viata personala, la familie. Nu oricine poate face acest lucru si, cei care aleg acest drum, trebuie sa fie constienti de ceea ce isi doresc sa faca. Este o misiune grea, dar si unica cea de medic… Trebuie sa gandesti ca poti prelungi viata unui om, ii poti salva de la Moarte pe semenii tai! Trebuie sa-ti dedici aproape tot timpul studiului, muncii si medicinei”, avertizeaza Stan.

Institutul de Anatomie, dominat de Brancusi

Institutul de Anatomie este plasat in vecinatatea corpului principal al Universitatii de Medicina, intr-o cladire aparte, cu o arhitectura antica si migalos lucrata, in fata avand faimoase frontoane grecesti. Alaturi de salile destinate cursurilor, regasim doua locuri aparte: un muzeu special dedicat Corpului Uman si o biblioteca cu o serie de volume vechi si de nepretuit pentru studierea Medicinei. Celebrul „Ecorseu”, creatie realizata in tinerete de celebrul sculptor Constantin Brancusi, reprezinta piesa de rezistenta a muzeului. „Aici am creat un cadru cu totul aparte, unde am imbinat spatiul didactic cu un muzeu si o sala de lectura deosebita. Sa nu se creada ca noi comitem tot felul de atrocitati aici sau alte fapte reprobabile… Este vorba de un loc unde Arta, Cultura sau Cartea se imbina intr-un mod reusit si pentru ca toti cei de aici sa aiba parte de un mediu altfel si cu adevarat academico-cultural”, tine sa remarce doctorul Stan.