Leac pentru viata lunga. Lucruri nestiute despre mamaliga. Bunicii tratau zeci de boli cu malai

de: Echipa BZI.ro
16:27, 17 sept. 2018

Un aliment traditional in gastronomia romaneasca, mamaliga, continua sa fie subiect de cercetare pentru specialisti. Deocamdata, niciun studiu nu a scos in evidenta o contraindicatie in folosirea ei. Malaiul este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti „prietenul intestinului subtire“. Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave. „Desi figureaza mai rar pe lista meniului nostru cotidian, mai ales la oras, faimoasa mamaliga romaneasca s-a dovedit un aliment-medicament cu ajutorul caruia se trateaza o varietate de boli. Ea nu trebuie sa lipseasca din alimentatia suferinzilor, dar nici din hrana oamenilor sanatosi, cand acestia vor sa-si mentina starea de sanatate”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competenta in fitoterapie si nutritie.

Iata care sunt cele mai importante dintre acestea.
Potrivit nutritionistilor, malaiul natural (nu cel grisat, care este mult mai sarac in substante nutritive) nu ar trebui sa lipseasca din lista alimentelor de baza, deoarece proprietatile terapeutice il recomanda pentru mai bine de 70 de afectiuni, scrie click.ro. Printre altele, acest aliment reduce aciditatea (avand o actiune calmanta si sedativa in gastrita hiperacida si in ulcer), contribuie la detoxifierea ficatului, creste imunitatea, regleaza nivelul colesterolului din sange si combate obezitatea. In acelasi timp, dieta cu mamaliga reduce stresul, amelioreaza anexita, incontinenta urinara, reumatismul si diabetul, iar lista beneficiilor este mult mai lunga.

Iata o reteta excelenta de "Taci si inghite". Multi romani se dau in vant dupa acest fel de mancare delicios

Leac pentru…viata lunga
Cei care mananca zilnic fie mamaliga, fie produse din porumb, se bucura de longevitate. Aceasta este concluzia unor studii desfasurate pe parcursul mai multor ani. Cercetatorii edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine.

Rezultatele cercetarilor romanesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa romanilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile painii. inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

De ajutor in obezitate
Mamaliga s-a dovedit benefica in tratamentul persoanelor care sufera de obezitate. Datorita fibrelor continute, mamaliga este satioasa si, contrar unor opinii, aceasta nu ingrasa. Cu un continut bogat in vitamine din complexul B, in potasiu si in calciu, mamaliga este mult mai saraca in calorii.