Laxative pentru constipație: Cele mai frecvente soluții naturiste
Constipatia poate provoca dureri de stomac, balonare, gaze si apetit slab. Apare atunci cand nu aveti miscari intestinale in mod regulat. De asemenea, scaunele pot fi uscate, grele, dificil de eliminat si chiar dureroase.
Constipația este un simptom, nu o boală, reprezentând mișcarea intestinală de mai puțin de 3 ori pe săptămână, în funcție de persoană. Laxative pentru constipație există în farmacii, însă sunt variante naturiste care pot ajuta chiar mai mult decât medicamentele.
Cauzele constipației sunt variate, iar aceasta este temporară și nu este gravă. O cauză a constipației poate fi lipsa de fructe și fibre din alimentație, lipsa acitvităților fizice și lipsa hidratării suficiente.
Principalele simptome ale constipației includ dificultăți și forțare la eliminarea fecalelor, senzația că intestinul nu s-a golit complet, scaune uscate și dure și mai puțin de 3 scaune pe săptămână.
Cu cât scaunul rămâne mai mult timp în colon, cu atât crește presiunea pe intestine, ceea ce duce la apariția crampelor abdominale și balonare. Mișcările intestinale pot fi mai rare, ducând la scaun dur și uscat. Simptomele constipației sunt presiunea rectală sau balonarea, durerile abdominale și senzația de evacuare incompletă. În cazul în care în urma constipației apare sânge în scaun trebuie contactat medicul.
Alte cauze ale constipației pot fi unele medicamente, probleme cu modul în care funcționează stomacul și intestinele, supraponderalitatea, administrare excesivă de laxative sau blocarea intestinală.
Laxative pentru constipație: Variante simple care te scapă de probleme
Varza murată este cel mai simplu laxative care poate fi folosit pentru constipație. Aceasta conţine fibre alimentare şi minerale care grăbesc digestia proteinelor şi a grăsimilor. Tocmai de aceea este indicat ca la mâncărurile grele să adăugați și varza murată.
Un alt laxativ naturist pentru constipație sunt prunele deoarece acestea conțin pe lângă fibre și sorbitol, care acționează ca laxativ. Cantitatea recomandată este de aproximativ 50 de grame, de două ori pe zi. Celuloza, fibra insolubilă din prune, crește cantitatea de apă din scaun. În plus, fibrele solubile din prune ajută producerea acizilor grași, care cresc greutatea scaunului. Mai mult, prunele conțin compuși fenolici care stimulează bacteriile intestinale benefice.
Alte laxative natural care ajută în cazul constipației sunt semințele de in. Acestea sunt foarte bogate în fibre insolubile, care întind pereții intestinali, declanșând contracții și mișcări ale intestinului. Semințele de in pot fi adăugate în cereale sau iaurt. Semințele pot absorbi de până la 10 ori volumul lor în apă,acestea având rolul de a înmuia repede scaunul, făcând mai ușoară trecerea.
Cafeaua și Aloe Vera, de ajutor în combaterea constipației
Cafeaua ajută la activitatea musculară în colon, ceea ce poate produce un efect laxativ natural. Cafeaua acționează asupra gastrinei, un hormon care este eliberat după masă și care este responsabil de secreția acidului gastric, care ajută la descompunerea alimentelor în stomac. În plus, gastrina sporește mișcarea mușchilor intestinali și accelerează tranzitul intestinal. În plus, cafeaua ajută rinichii să elimine mai multă apă.
Un alt aliat în lupta cu constipația este Aloe Vera. Aceasta poate calma celulele din tractul digestiv, care pot duce la constipație, deoarece restrictioneaza calea prin care trece scaunul. Aloe Vera conține compuși laxativi naturali numiți antraquinone, ce cresc cantitatea de apă din intestine, ce ajută traficul intestinal. În plus, Aloe Vera face scaunul să fie mai lubrifiat și să treacă mai ușor.