Laurențiu Ivan vede Iașul ca „orașul spațiilor verzi“! Ce soluții are pentru viitor

de: Gabriela Corbu
02:00, 14 sept. 2022

Spațiile verzi din oraș reprezintă atât o componentă care înfrumusețează orașul, dar și o soluție pentru îmbunătățirea calității vieții ieșenilor. Beneficiile sunt evidente și la nivel economic, spațiile verzi reprezentând un factor care influențează pozitiv piața imobiliarelor

În viziunea lui Laurențiu Ivan, director Servicii Publice Iași, Iașul trebuie să fie orașul spațiilor verzi, adică un oraș frumos și confortabil pentru ieșeni.

Laurențiu Ivan își dorește ca fiecare cartier, fiecare bloc să beneficieze de spații verzi de relaxare și care să crească nivelul de confort al cetățenilor. Se lucrează pe spațiile degradate și se îmbunătățesc zonele din jurul blocurilor pentru a crea un mediu plăcut, iar parcurile se află în continuă reabilitare. Cei care calcă pragul orașului nostru rămân impresionați de frumusețea spațiilor și aranjamente florale care decorează străzile.

La nivelul serviciilor publice se investește pentru a crea locuri plăcute și care să creeze un mediu practic și relaxant pentru ieșeni

Ce soluții are Laurențiu Ivan pentru ca Iașul să fie orașul spațiilor verzi

Ieșenii se bucură de spații verzi tot mai frumoase și îngrijite

La nivelul Serviciilor Publice se investește pentru a crea locuri plăcute și care să creeze un mediu practic și relaxant pentru ieșeni. De la utilaje noi, tratamente, îngrășăminte, până la oameni specializați, se investește pentru a da Iașului aspectul unui oraș verde.

Se lucrează pe spațiile verzi existente, pe cele degradate care necesită îngrijiri. Unele dintre ele se află într-o stare atât de deplorabilă, încât devin spații de locuit pentru oamenii fără adăpost.

Au fost reabilitate peste 100 de parcuri care fie aveau nevoie de îngrijiri sau îmbunătățiri, fie nu se aflau în stare funcționabilă.

„Nici nu se știa că e parc. Când l-am eliberat, am scos ce era îmbătrânit, am gazonat, toată lumea a constatat că e parc”, a menționat Laurențiu Ivan despre un parc din Iași.

Astfel, activitatea Serviciilor Publice este îndreptată către două direcții, astfel încât să se mărească spațiul verde al Iașului: protejarea zonelor care apar ca fiind înregistrate zone verzi și amenajarea spațiului acolo unde nu există.

Se lucrează pe spațiile verzi existente, pe cele degradate care necesită îmgrijiri

Cum este afectată piața imobiliară

Numărul turiștilor care trec pragul orașului este în creștere, felul în care spațiile sunt îngrijite și amenajate fiind un punct de atracție pentru aceștia

Un oraș îngrijit și atractiv din punct de vedere vizual reprezintă o mândrie pentru cetățeni, dar și o contribuție la îmbunătățirea vieții acestora. Spațiile amenajate cu plante și arbori ajută la îmbunătățirea calității aerului, și implicit mențin sănătatea ieșenilor, dar sunt și un punct de atracție pentru turiști. Numărul turiștilor care trec pragul orașului este în creștere, felul în care spațiile sunt îngrijite și amenajate fiind un punct de atracție pentru aceștia. Turiștii rămân impresionați de frumusețea orașului.

„Primim tot timpul din partea celor care vin în oraș feedback pozitiv, le place orașul, nu au crezut ca este un oraș atat de frumos și verde”, zice Laurențiu Ivan.

Tot în direcția beneficiilor economice se încadrează și efectele pozitive care se resimt la nivelul pieței imobiliare, întrucât acolo unde zona este plăcută, îngrijită, și prețul unui apartament este mai mare.

„În zonele care au fost reabilitate, până și prețul apartamentelor a crescut. Este o realitate”, precizează directorul Servicii Publice Iași referitor la faptul că Iașul trebuie să fie orașul spațiilor verzi, fiind într-o continuă dezvoltare pe această direcție, astfel încât atât locul, cât și cetățeanul să înflorească și să se bucure de ceea ce îl înconjoară.