Laurențiu Beluşică, managerul Spitalului din Găeşti: „Dacă am greșit, nu pot decât să îmi cer scuze. Acesta a fost managementul meu defectuos”
Marți, 5 ianuarie, Laurentiu Beluşică, managerul Spitalului din Găeşti, a vorbit, la Antena 3, despre motivele pe care le-a avut, atunci când a vaccinat și alte persoane, nu doar pe cele care se încadrau în prima fază de vaccinare împotriva COVID-19.
El a transmis că vaccinează oamenii la cerere, pentru a nu fi nevoit să arunce restul substanţei dintr-o fiolă deja deschisă. Din această cauză, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a comentat situația, spunând că ar fi fost vorba de „un management defectuos”.
”În România, până acum, de când a început campania de vaccinare s-au aruncat 87 de doze. Asta înseamnă 87 de oameni care puteau fi vaccinaţi. Nu mi s-a părut firesc acest lucru şi am încercat să găsesc, dacă cumva voi rămâne cu vreo doză nefolosită, să fac ceva cu ea. Acesta a fost singurul scop pentru care am făcut postarea, care poate nu a fost tocmai oportună, a născut discuţii. Unii oameni nu au înţeles ce am vrut să spun, alţii au înţeles prea bine, cam aşa.”, a declarat managerul Laurențiu Belușică.
Laurențiu Belușică: „Dintr-un flacon de vaccin se vaccinează cinci oameni”
Vaccinul se păstrează în flaconul lui original, la -70, -80 de grade, o perioadă lungă de timp. În momentul în care l-ai scos de acolo și îl duci într-un frigider obișnuit la 4 grade, îl poți păstra cinci zile. După ce l-ai scos din acest frigider, îl mai poți păstra șase ore. Într-un flacon sunt cinci doze. Dintr-un flacon de vaccin se vaccinează cinci oameni. Nu este fiola și omul, deci se vaccinează cinci oameni.
Managerul Spitalului din Găeşti este de părere că cele 87 de doze aruncate până acum sunt doar o risipă, chiar dacă prețul uneia este de 12 euro. De acele doze ar fi putut profita 87 de oameni, care acum ar fi fost imunizați împotriva COVID-19.
Dacă eu am doi de vaccinat (…) și dacă am deschis un flacon și am vaccinat doi oameni, rămân cu trei doze. Ce fac cu ele? Le arunc? Nu mi s-a părut firesc să le arunc. Nu numai ca preț. Este 12 euro una, hai, că nu e o avere să zicem, dar, uite, s-au adunat. 87 de doze înseamna 87 de oameni care făceau vaccinul și care poate unul din ei fiind nevacinat poate va face COVID peste o lună. Nu știu, zic și eu, poate că exagerez. Nu am vaccinat, pentru că nu am avut când și nu a fost cazul (…) Asta a fost logica mea. Dacă am greșit, nu pot decât să îmi cer scuze. Acesta a fost managementul meu defectuos. Îmi pare foarte rău că l-am făcut.
Nu știu dacă domnul Gheorghiță este supărat pe mine. Este problema domniei sale. Eu sunt manager într-un spital mic de provincie, îmi cunosc lungul nasului, am fost militar, am ieșit la pensie, colonel militar la 55 de ani. Îmi știu lungul nasului, știu spitalul de care mă ocup, nu am alte probleme. Eu am avut treabă cu cele două-trei doze care mi-ar fi putut rămâne într-o zi nefolosite. De aici a plecat tot tăvălugul acesta care mi se pare exagerat. Nu a fost vorba decât de două-trei doze care ar fi putut, teoretic, să rămână nefolosite.
Laurențiu Belușică: „Numai proștii se supără. Eu nu mă supăr pe nimeni, niciodată”
„Eu nu mă supăr, pentru că am o vorbă înțeleaptă care mă conduce din adolescență. Numai proștii se supără, deci eu nu mă supăr pe nimeni, niciodată”, a spus Laurentiu Beluşică, managerul Spitalului din Găeşti, marți seară, în exclusivitate la Antena 3.
Fiind întrebat ce crede despre situația de la spitalul din Găești, dr. Valeriu Gheorghiță a declarat că „nu este o tragedie”, doar că esto o dovadă a unui „management defectuos.”
„Am luat și noi la cunoștință de situația de la spitalul din Găești și pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos”, a spus dr. Gheorghiță.