Latifundiarii din Iași au solicitat subvenții de la APIA în ultima săptămână, pentru 12.000 de hectare. Fermierii mai au la dispoziție doar trei săptămâni să depună cererile unice de plată

de: evelina.chitoroaga
02:00, 24 apr. 2021

Latifundiarii din Iași care exploatează suprafețe mari de teren agricol au solicitat subvențiile de la APIA pentru 12.000 de hectare. De la debutul campaniei de depunere a cererilor, până în prezent, fermierii au depus 12.267 de cereri pentru o suprafață de 54.778,95 hectare

Fermierii din Iași care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol, fiecare, au început să depună cererile unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Până în prezent, doar un sfert dintre aceștia au solicitat subvențiile pentru terenurile agricole. Agricultorii sunt programați de specialiștii din cadrul APIA pentru depunerea cererilor, astfel încât aplicația IPA online să nu se blocheze sau să aglomereze sediul instituției în momentul în care încheie cererea unică depusă pentru anul 2021. Aceștia trebuie să completeze o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe.

Campania de depunere a cererilor unice de plată se va încheia la data de 17 mai 2021, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 46/01.03.2021 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2021. Completarea acestor documente se realizează pe site-ul APIA, respectiv www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPA Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia, care poate fi accesat la butonul „Asistență”.

Fermierii au depus mai multe cereri în anul 2021, comparativ cu anul 2020

Potrivit specialiștilor din cadrul APIA, ritmul de depunere al cererilor este superior anului 2020, iar în ultima lună din campanie se înscriu în aplicație fermierii care exploatează suprafețe mari de teren.

„Noi avem o suprafață însemnată de teren exploatată de marii fermieri, cei care au peste 50 de hectare de teren agricol. Din cele 280.000 de hectare pentru care s-au solicitat subvenții anul trecut, aproape jumătate sunt exploatate de fermierii mari. În general, aceștia depun cererile în ultima etapă a campaniei de depunere”, susține Sergiu Jităreanu, director al APIA Iași.

Aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole.

Agricultorii pot obține mai repede adeverințele de la APIA, necesare obținerii creditelor bancare

De asemenea, fermierii din Iași care au depus cererile la APIA pot solicita adeverințele pentru obținerea de credite de la instituțiile financiare. APIA a încheiat convenții cu 20 de instituții bancare, astfel încât un fermier care vine să depună cererea unică de plată, în câteva zile poate primi adeverința pentru a-și ridica suma în avans. Până în prezent, au fost depuse deja 33 de cereri din Iași. Aceste documente pot fi eliberate către fermierii care vor să facă împrumuturi bancare doar în baza subvențiilor ce urmează să fie încasate de fermierii din Iași.

În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din județ. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru acordarea adeverințelor. Valoarea creditului acordat fermierului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca subvenție.

Fermierii din Iași au primit despăgubiri de secetă pentru culturile de toamnă, în valoare de 28 de milioane de lei

Fermierii din Iași au scos utilajele în stradă la începutul lunii aprilie 2021, nemulțumiți de faptul că nu au primit despăgubirile de secetă pentru anul 2020. Agricultorii din județ au primit până acum doar o parte din suma acordată pentru despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă, respectiv grâu și rapiță, respectiv 80 la sută din cuantumul stabilit pentru fiecare cultură în parte. Suma totală acordată pentru cele 40.000 de hectare calamitate în toamna anului 2019 este de 28 de milioane de lei. Fermierii cu culturi de primăvară, porumb și floarea-soarelui, care au înregistrat pierderi din cauza secetei, au peste 70.000 de hectare, în județul Iași, calamitate în proporție de 30 până la 100 la sută.