Lăsatul Secului, pentru Postul Crăciunului! Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii în această zi

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 14 nov. 2024

Postul Crăciunului, cunoscut și drept Postul Nașterii Domnului, începe în acest an în data de 15 noiembrie. Cu o zi înainte de a începe postul, respectiv pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului. Postul Crăciunului durează până în Ajunul Nașterii Domnului.

Când începe Postul Crăciunului? Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului are loc cu o zi înainte

An de an, în data de 14 noiembrie, se lasă de sec pentru Postul Crăciunului. Există însă și excepții, astfel, atunci când Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului cade într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă de sec cu o zi înainte, respectiv pe 13 noiembrie. În primele secole ale creștinismului, credincioșii nu posteau la fel, unii posteau doar 7 zile, în timp ce alții posteau o lună, postul fiind diferit și în ceea ce privește asprimea. Uniformizarea duratei postului s-a realizat în anul 1166, în cadrul sinodului local de la Constantinopol.

Cu acest prilej, s-a hotărât ca Postul Crăciunului să înceapă la 15 noiembrie și să dureze 40 de zile. Perioada de 40 de zile dedicată postului este una de abstinență alimentară, dar este dedicată și meditației, faptelor bune, purificării și curățării sufletului. De asemenea, postul înseamnă și înfrânarea de anumite plăceri, iar scopul acestei perioade de abstinență este de a-i ajuta pe credincioși să se concentreze asupra vieții spirituale înainte de Nașterea Domnului. Prima mare sărbătoare de pe cuprinsul Postului Nașterii Domnului este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, care este celebrată pe 21 noiembrie.

Ce tradiții și obiceiuri respectă românii cu prilejul zilei de Lăsatul Secului

Anual, pe 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Naşterii Domnului. Zilei de Lăsatul Secului îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie ca să fie feriţi de primejdii şi să aibă parte numai de bine. Tradiția spune că ziua de Lăsatul Secului se petrece în familie, creștinii desfătându-se cu mâncăruri și băuturi alese pentru a putea mai apoi să facă față celor 40 de zile de abstinență.

Astfel, în data de 14 noiembrie, încă de la primele ore ale dimineții, gospodinele încep să pregătească bucatele care vor fi servite la prânz și la cină. Acestea sunt duse mai întâi la biserică, unde sunt sfințite. Pentru masa de Lăsatul Secului, femeile pregătesc plăcinte cu brânză, friptură, sarmale și alte bucate de frupt. În unele zone ale țării se respectă un obicei vechi de sute de ani. Drept urmare, în prima dimineață din Postul Crăciunului, toate resturile alimentare de la masa de pe 14 noiembrie sunt strânse într-o față de masă și trebuie aruncate înspre răsărit. În timp ce se face acest ritual, se rostește:

„Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate, și de la holdele mele oprite”.

Există credinţa că, respectând acest obicei, păsările nu vor strica ogoarele. Un alt obicei străvechi este acela că imediat după Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului oalele să se așeze cu fața în jos. Se crede astfel că toți ai casei vor fi feriți de rele.