Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii. Ce tradiții creștine se respectă în această zi
Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului, al treilea post din an, începe de vineri, 31 iulie. Așa cum se obișnuiește, Biserica Ortodoxă a rânduit pentru ziua de joi, 30 iulie, lăsata secului. Această zi este ca o sărbătoare ce marchează ultima zi, înainte de post, în care se poate mânca de dulce.
Vineri, 31 iulie 2020, începe Postul Sfintei Marii, care mai este cunoscut și drept Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta este cel de-al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Apostolilor Petru și Pavel. Postul, care durează două săptămâni, culminează cu Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului.
Postul Sfintei Marii îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august. Și este vorba de Schimbarea la Faţă, celebrată pe 6 august, şi Adormirea Maicii Domnului. Pe 6 august, de Schimbarea la Față a Domnului, este dezlegare la pește, untdelemn și vin.
Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii
Așa cum se obișnuiește la marile posturi de peste an, în ziua de dinainte se face lăsata secului. Această sintagmă vine din latinescul „saeculum” și înseamnă despărțirea de cele lumești. Astfel, în această zi, creștinii sărbătoresc și mânâncă de dulce pentru a putea începe cum se cuvine postul.
Lasata secului reprezintă ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe postul. În această zi, românii obișnuiesc să se întânească cu rude și prieteni, și să aibă parte de un ospăț pe cinste. Se crede că doar așa vor putea ține corespunzător Postul Adormirii Maicii Domnului.
Însă trebuie ținut cont că postul nu trebuie considerat o persecutare a naturii noastre umane. Postul trebuie să fie luminat, consimțit de bună voie, nu cu ură, ci cu bucurie. Dumnezeu vrea ca totul să fie în armonie: să postească și trupul, dar și sufletul. Abia atunci postul este cu adevărat o binecuvântare.
Originile Postului Adormirii Maicii Domnului
Postul Sfintei Marii se ține anul acesta din 31 iulie până pe 15 august, când celebrăm adormirea Maicii Domnului. Conform scrierilor creștine, originea acestui post este din secolul V. Însă inițial, timpul când era celebrat, dar nici durata și felul postirii nu erau la fel peste tot. Prin părțile Antiohiei se postea doar o singură zi, de Schimbarea la Față a Domnului (6 august). La Constantinopol se țineau 4 zile de post, în timp ce la Ierusalim, postul dura 8 zile. Mai mult, unii creștini posteau în luna august, iar alţii în septembrie. Însă data şi durata postului au fost uniformizate pentru toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea. Atunci s-a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze până la Adormirea Maicii Domnului.
Tradiții creștine de lăsata secului
După cum spuneam, în această zi creștinii obișnuiesc să se adune la masă cu rudele și prietenii. Aceștia organizează adevărate ospețe la care mănâncă bucate alese de dulce. Odată cu această zi, de lăsata secului, ei marchează ultima zi înaitea postului Adormirii Maicii Domnului. O altă tradiție care s-a păstrat până astăzi este „Legarea grânelor”. Acest lucru se făcea pentru ca păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recoltele.
Mai mult, prin Covasna, se practică de lăsata secului obiceiul focurilor purificatoare. Aici, pe înserat, creștinii merg pe dealuri și aprind focuri, care purifică atmosfera și alungă spiritele rele. Nu în ultimul rând, prin Muntenia, nurorile obișnuiesc să gătească plăcinte cu brânză dulce și stafide. Apoi, plăcintele sunt oferite soacrelor, pentru ca relațiile lor să rămână „dulci”.
Astfel, nu ne rămâne decât să vă urâm o zi binecuvântată de lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii.