Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu este bine să faci în data de 31 iulie

de: BZI.ro
18:20, 30 iul. 2022

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se sărbătorește, an de an, în data de 31 iulie. Această zi este o zi de sărbătoare extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi sfântă, conform tradiției vechi, nu ai voie să faci anumite lucruri. Iată ce nu este bine să faci în această zi!

Biserica Ortodoxă Română a rânduit Lăsata Secului pentru începutul postului Adormirea Maicii Domnului, sărbătorit în data de 31 iulie. Cu toate acestea, în cazul în care această zi cade într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte. Postul se poate prelungi și în ziua de sărbătoare, dacă acesta cade miercurea sau vinerea. În data de 31 iulie se face dezlegare la pește, vin și untdelemn.

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Cuvântul „sec” din sintagma „lăsata secului” este asociat cu sinonimul „uscat”, adică de post. De fapt, accentul nu se pune doar pe mâncare în ceea ce privește această sărbătoare. Secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum. Tot în ziua în care se sărbătorește Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului, se mai sărbătoresc și următoarele: înaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci; sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne; Sfântul Iosif din Arimateea; Sfinții doisprezece mucenici români.

Ce nu este bine să faci în data de 31 iulie

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai grele posturi din an. Conform tradiției vechi, în post trebuie să ne abținem de la consumarea alimentelor până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri. De asemenea, nici celelalte zile nu sunt ușoare în ceea ce privește postul, deoarece marțea și joia nu avem voie să consumăm ulei, iar sâmbăta și duminica avem dezlegare la vin și untdelemn. De altfel, nu este bine ca în această zi să muncești.

În data de 6 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, avem dezlegarea la pește. Tot în această zi este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului. Sfântul Ioan Gură de Aur le-a precizat creștinilor pe timpuri că, cei care nu se pot abține de la mâncare din motive de sănătate, nu trebuie să se îngrijoreze.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Există diverse tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului, însă fiecare depinde de zona în care locuiți. În unele zone din țară se pregătește o masă bogată, masă la care se adună toată familia. Aceștia mănâncă și se desfată din plin cu preparate gustoase românești, iar de luni vor începe să țină post.

Femeile fac, în această zi, turte pe care le dau de pomană pentru sufletele adormiților. Se duc diferite preparate la biserică, după care aceste preparate se sfințesc și se consumă cu familia sau se dau de pomană.

În zona Munteniei, nurorile prepară plăcinte cu brânză dulce, pe care le duc mai apoi soacrelor ca relație dintre ele să se „îndulcească”. În Bărăgan, de exemplu, se organizează focuri purificatoare. Resturile și oasele de la carnea consumată de credincioși în ultima zi de dulce se adună într-o față de masă, iar a doua zi se aruncă către răsărit.