Laptele este mai ieftin în magazinele din Iași. Clienții plătesc cu 20 la sută mai puțin pentru un litru de lapte care provine din România
Laptele este mai ieftin în magazinele din Iași, începând cu 1 mai 2023. Prețurile au scăzut cu 20 la sută, respectiv între 1 și 2 lei, la diverse sortimente. Retailerii din România au fost de acord să reducă prețurile laptelui de proveniență românească, cu minimum 20 sută, pe o perioadă de 6 luni
Prețurile laptelui vândut în Iași au scăzut, începând cu 1 mai 2023. Retailerii din România au fost de acord să reducă prețurile laptelui de proveniență românească, cu minimum 20 sută, pe o perioadă de 6 luni. În mai multe magazine din Iași, laptele s-a ieftinit cu 1 până la 2 lei pe litru. Astfel, dacă un litru de lapte costa 8,05 lei, acum este 7 lei. Cel mai ieftin lapte din Iași, marcă proprie a magazinului, se vinde cu 4,99 lei pe litru. Reducerea de cel puțin 20 la sută la raft se aplică laptelui care costă, în prezent, minimum 7 lei/litru, care nu este inclus în vreo promoție și care este românesc.
Ieftinirea se va împărți între retaileri (minimum 10 la sută) și procesatori (minimum 10 la sută), potrivit Consiliului Concurenței. Instituția va monitoriza această inițiativă împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), urmând să utilizeze platforma Monitorul Prețurilor la Alimente, care afișează online prețurile produselor alimentare. Reducerile nu au fost aplicate la laptele ecologic ce se vinde cu prețuri cuprinse între 11 și 12,75 de lei pe litru.
Laptele este mai ieftin în magazinele din Iași
Acest acord dintre procesatori și comercianți este mult așteptat de clienți, mai ales că laptele și produsele lactate s-au scumpit cu peste 30 la sută. Decizia a fost luată după ce fermierii au ieșit în stradă, la începutul lunii aprilie 2023 și au vărsat o cisternă cu lapte în semn de protest pentru că nu mai aveau cui să vândă producția.
Mai mult, crescătorii din Iași sunt nemulțumiți de faptul că în ultimul an nu s-au luat măsurile solicitate pentru a acoperi pierderile generate de secetă, prețurile la furaje au crescut, iar din cauza lipsei angajaților, multe ferme s-au închis. Specialiștii susțin că în România, într-o fermă medie și mare, costurile sunt de aproximativ 1.500 de lei pe lună pentru un animal. Din sumă este exclusă furajarea, pentru că aceasta este în funcție de vârstă, de producție, precum și salariile angajaților și motorina. Fermierii din Iași și din restul țării au scos afacerile la vânzare din cauza datoriilor și pandemiei de COVID-19.
Crescătorii de bovine primesc noi ajutoare financiare
Crescătorii de bovine din Iași au cerut subvenția de 73 de euro pe cap de animal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Din Iași au fost depuse, la APIA, 78 de cereri pentru un efectiv de 4.822 de capete de vaci adulte. Fermierii au nevoie de bani pentru a acoperi pierderile cauzate de seceta din 2022 și dezechilibrele de pe piața agricolă, generate de războiul din Ucraina.
Campania de depunere a cererilor s-a încheiat oficial pe 23 martie 2023, dar APIA pregătește o nouă sesiune pentru fermierii care nu au reușit să acceseze sprijinul financiar. Aceasta ar putea fi lansată la jumătatea acestui an, iar suma solicitată ar putea crește.