Lansarea rachetei SLS a fost amânată de NASA. Iată care este cauza – FOTO, VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
16:41, 29 aug. 2022

Administrația Națională Aeronautică și Spațială a anunţat că lansarea rachetei SLS a fost amânată din cauza unei scurgeri la motor care nu a putut fi remediata în timp util. Racheta trebuia să efectueze fără echipaj un zbor de testare, timp de şase săptămâni.

„Problema care a apărut a fost o defecțiune la motor care nu a putut fi remediată, însă racheta este momentan într-o configurație stabilă”, a spus un purtător de cuvânt al NAŞA.

„Inginerii lucrează acum la un plan de a continua să strângă date despre motorul respectiv și despre defecțiunea nerezolvată”, a mai adăugat acesta.

Important de precizat este faptul că rachetă va rămâne în actuala configurație.

NASA a anunţat că lansarea rachetei SLS a fost amânată

Directorul de lansare a rachetei SLS a solicitat amânarea operaţiunii, anunţa NASA. Uriaşa racheta de ultima generaţia a Administraţiei NAţionale Aeronautică şi Spaţială trebuie să execute un zbor de testare în jurul Lunii şi înapoi. Aceasta urma să fie prima misiune a programul Artemis al agenţiei spaţiale, succesorul lui Apollo.

Cauza amânării lansării a fost o scurgere la motor care „nu a putut fi remediată”.

Racheta Space Launch System (SLS), înaltă cât o clădire cu 32 de etaje și cu două trepte, și capsula Orion pentru echipaj urmează să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida. De asemenea, aceasta trebuia să fie lansată în timpul unei ferestre de lansare de două ore.

Programul Artemis al Administrației Naționale Aeronautică și Spațială a fost numit aşa după zeița care a fost sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă antică. Acesta își propune să readucă astronauții pe suprafața Lunii încă din anul 2025 și să stabilească o colonie lunară pe termen lung, ca o piatră de temelie pentru viitoarele călătorii și mai ambițioase care vor trimite oameni pe Marte.

Aflată în dezvoltare de peste un deceniu, cu ani de întârzieri și depășiri de buget de miliarde de dolari, nava spațială SLS-Orion a costat NASA până în prezent cel puțin 37 de miliarde de dolari, incluzând proiectarea, construcția, testarea și instalațiile de la sol.

Inginerii au probleme în a răci motorul 3 din cele 4 ale corpului principal („core” în limba engleză) al SLS – racheta principală care va lansa nava Orion spre Lună. Aceștia au încercat să închidă valvele ce mergeau spre alte motoare pentru a mări fluxul de hidrogen lichid spre motorul 3 și a-l răci mai repede.

„Deși continuă încărcarea oxigenului lichid în partea de propulsie criogenică interimară iar rezervoarele din etapa centrală continuă să fie încărcate cu combustibil de propulsare, inginerii încearcă să rezolve o problemă la una dintre motoarele RS-25 (motorul 3) de la partea inferioară a etapei centrale”, transmitea Administrația Națională Aeronautică și Spațială la acel moment.

NASA a anunțat că lansarea rachetei SLS a fost amânată. De asemenea, a stabilit ca date de rezervă pentru lansare 2 și 5 septembrie.