Lansarea cărții „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată” de H. Tristram Engelhardt Jr. Invitat este și IPS Teofan
Activitățile pro vita pentru anul 2024 debutează pe data de 9 ianuarie, ora 17.00, în Sala „Iusin Moisescu” din cadrul ansamblului mitropolitan din Iași. Aici are loc lansarea unei prestigioase și mult așteptate cărți din lumea bioeticii, anume, lucrarea „După Dumnezeu: morala și bioetica într-o epocă secularizată”. Bioetica este o disciplină conexă și mult ajutătoare misiunii pro vita. Problemele legate de eutanasie, de FIV, avort sau contracepție, sunt doar câteva exemple care arată că misiunea pro vita și bioetica nu sunt doar compatibile ci și reciproc necesare.
Cartea este scrisă de H. Tristram Engelhardt Jr și tradusă în limba română de Dr. Andrei Dîrlău, iar tipărirea s-a făcut la Editura „Doxologia”, cu binecvântarea Părintelui nostru Mitropolit Teofan.
H. Tristram Engelhardt Jr este considerat părintele Bioeticii creștine iar cartea pe care o vom lansa este ultima sa lucrare, o lucrare care poate fi privită și ca un testament. Or, pentru toți cei din domeniul Bioeticii, acest lucru este extrem de important.
Evenimentul va fi moderat de profesorul Vasile Astărăstoae. Acest lucru este de asemenea prestigios, pentru că, dacă la nivel mondial profesorul Engelhadrt este considerat părintele Bioeticii creștine, profesorul Astărăstoate este cunoscut ca părintele Bioeticii în România.
Editura și traducătorul contribuie, de asemenea, la importanța evenimentului. Editura „Doxologia” este cunoscută și foarte mult apreciată prin valoarea publicațiilor, fiind în topul celor mai prestigioase edituri creștine din țara noastră iar domnul Andrei Dârlău este un teolog, interpret și traducător, cu competențe lingvistice deosebite, de la engleză la chineză prin germană, spaniolă sau rusă, toate acestea calificându-l ca un traducător de înaltă ținută.
Nu în ultimul rând, se adaugă faptul că evenimentul se va bucura de prezența și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, de prezența lumii academice, nu doar ieșene (Dl. Prof. Sebastian Moldovan-de la Sibiu ori Pr. Prof. Gheorghe Popa din Iași) și, credem noi, a unui public consistent și interesat.
“Subliniez faptul că dincolo de cartea care vă fi prezentată, îl cinstim astăzi pe acest mare om. L-ați numit părintele bioeticii moderne, și îmi vin în minte cuvintele psaltitului pe care l-am reluat, proorocul David, într-unul din psalmul cred că 138, a spus în spada mea voi nevândut și ajutorul meu este Dumnezeu. Aceasta o spune Împăratul David care era un foarte bun călăreț și mânuia foarte bine arcul. Cred că autorul a avut capacitatea de a folosi utiliza instrumentele științei într-un mod folosite și în același timp le-a apreciat, le-a pus în practica dar cuvântul sau a fost “toate acestea sunt folositoare, dar nădejdea stă în Dumnezeu”, a declarat IPS Teofan.
“Acum exact 20 de ani, în luna octombrie, se lansa la Iași pentru prima data în România o alta carte a aceluiași autor. Cred că fără falsa modestie sunt cel mai în măsura să moderez, deoarece indiferent de distanță care ne-a despărțit, m-a legat o adevarată prietenie de acest autor și cred că acum el privește de sus și se bucura că opera lui a ajuns și în România, pentru că își dorea acest lucru”, a declarat prof. Vasile Astărăstoae.