Prima pagină » Eveniment-Social » Lansarea albumului „Iași 1944. Pe linia frontului”, autor Lucian Șchiopu, la Palatul Braunstein
Lansarea albumului

Lansarea albumului „Iași 1944. Pe linia frontului”, autor Lucian Șchiopu, la Palatul Braunstein

16 dec. 2024, 17:01,
Redacția BZI în Eveniment-Social

Lansare oficială va avea loc marți, 17 decembrie 2024, ora 17.00 – Palatul Braunstein! Serialul publicat în acest an de „Curierul de Iaşi”, la 80 de ani de la dramaticul an 1944 a devenit baza albumului foto-documentar „Iași 1944. Pe linia frontului”, realizat de Lucian Șchiopu.

Serial publicat în acest an de „Curierul de Iaşi”, la 80 de ani de la dramaticul an 1944 a devenit baza albumului foto-documentar „Iași 1944. Pe linia frontului”, realizat de Lucian Șchiopu. Apărut la Editura „Junimea,” susţinut de Primăria Municipiului Iaşi și de Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, acesta va fi prezentat mâine, marți, 17 decembrie, de la ora 17.00, Palatul Braunstein din Piața Unirii.

În prim-planul lansării volumului foto-documentar vor avea alocuțiuni: Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” și Florin Cîntic, șef-serviciu Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași, întreaga întânire fiind moderată de Simona Modreanu, directorul Editurii „Junimea”.

Anul 1944 a fost un punct de cotitură dramatic în istoria României, linia de demarcaţie între sfârșitul unei epoci și începutul brutal al unei noi orânduiri, aflată sub influența și controlul sovietic. Iașul s-a aflat în prima linie a frontului şi a suferit cumplit sub bombardamente, ocupație și schimbări politice radicale.

Albumul documentează în detaliu evenimentele petrecute în perioada martie-decembrie 1944, oferind o imagine de ansamblu a vieții orașului în timpul războiului. Pe baza unor cercetări amănunțite și a unor surse inedite, cartea urmărește evoluția frontului, viața cotidiană a ieșenilor, precum și impactul schimbărilor politice asupra orașului. Fotografii de epocă, hărți și grafice aduc la viață povestea, oferind o perspectivă vizuală asupra evenimentelor.

Subiectul frontului românesc din 1944 este puţin tratat în istoriografie, în ciuda faptului că a generat schimbări majore şi a provocat numeroase victime. În afara unor studii istorice punctuale, axate în principal pe operațiunile militare, a unor amintiri în treacăt în lucrările de istorie locală, Iașul din 1944 a rămas într-o negură plină de contururi neclare. Pe nedrept, suferințele populației, drama soldaților și catastrofa unui oraș riscă să se adâncească în uitare. Acest album vrea și speră să aducă în memorie acel moment cumplit, umil tribut adus tuturor celor care au trăit acele vremuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`