Lansare de proiect la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi

de: Redacția BZI
02:00, 16 nov. 2022

Joi, 17 noiembrie 2022, are loc o lansare de proiect la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iași. Aflat la cea de-a VI-a ediție, proiectul „Dacă nu poți veni tu la bibliotecă, vine biblioteca la tine!” are o dimensiune educațional-terapeutică și se adresează tinerilor cu nevoi speciale. Acest eveniment se organizează în parteneriat cu mai multe instituții și asociații

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iași lansează cea de-a VI-a ediție a proiectului a educațional terapeutic, „Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!”. Primul eveniment are loc la data de 17 noiembrie 2022 și este intitulat  „Recolta cea mai prețioasă a cunoașterii este lectura”.

Lansare de proiect la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași

Joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 14.00, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, se lansează a VI-a ediție a proiectului educațional terapeutic: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică).

Durata de implementare a proiectului vizează opt luni de zile din noiembrie 2022 – iunie 2023 și este realizat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași,  Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Școala Gimnazială Specială Pașcani, jud. Iași și alți invitați.

„Vom avea activități în general pentru  copii cu nevoi speciale de la Școala Păunescu, două școli speciale de la Pașcani care au participat și la ediția precedentă, Liceul special „Moldova” din Târgu Frumos și cu centrele de plasament, regim familial din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași”, menționează Mihaela Morariu, șef servicii programe culturale în cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Întregul proiect a pornit de la numărul tot mai mare de persoane care doresc socializeze, să comunice, să citească împreună intergenerațional.

„Biblioteca Județeană în colaborare cu partenerii săi doresc să vină în sprijinul acestor persoane care nu se pot deplasa atât din motive medicale cât și din alte cauze prin activități cultural-educative care să promoveze LECTURA INTERGENERAȚIONALĂ. Ceea ce ne propunem în acest proiect vine să sprijine și să dezvolte caracterul intergenerațional social: copiii, tinerii, bătrânii și chiar adulții sunt încurajați să participe împreună la activități educative, recreative, sportive, într-un cadru comunitar precum biblioteca sau un spațiu neconvențional”, spun reprezentanții bibliotecii.

Primul eveniment din cadrul proiectului: Recolta cea mai prețioasă a cunoașterii este lectura

Evenimentul de lansare va avea mai multe activități specifice, cu tematică educativă.

Acesta vizează: educația lecturii pentru sănătate, teme de interes specifice vârstei; activități de socializare, reintegrare socială, cultural educative și de animație culturală; activități cu caracter psihosocial educativ: consiliere, susținere și comunicare intergenerațională; activități ce vizează schimbul de experiență intergenerațională. Un rol important în cadrul activităților care se vor derula îl au și voluntarii implicați în cadrul bibliotecii. Aceștia fac parte din toate categoriile de vârstă.

„Înconjurați de energia, vitalitatea și afecțiunea tinerilor voluntari, vârstnicii, copii, ori persoanele cu nevoi speciale se vor simți mai puțin singuri și izolați, mai puțin marginalizați și neglijați de către cei din jur. Atunci când au posibilitatea să se implice și să contribuie la binele comunității în care trăiesc, când li se dă ocazia să-și folosească abilitățile în folosul celor tineri și fără experiență, seniorii își recapătă respectul de sine și pofta de viață, copiii și tinerii cu probleme de sănătate își vor regăsi echilibrul și restabili statutul social – educațional în rândul celorlalți membri ai societății”, adaugă reprezentanții bibliotecii.

Scopul proiectului vizează creșterea gradului de coeziune socială în rândul copiilor, tinerilor, vârstnicilor ori persoanelor cu nevoi speciale sau persoanelor din alte grupuri vulnerabile. Toate acestea se vor realiza prin promovarea cărții și a lecturii ca tratament antisingurătate și antalgic.

Această lansare de proiect la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” este doar o primă etapă a proiectului „Dacă nu poți veni tu la bibliotecă, vine biblioteca la tine!”, ce va avea o durată de 8 luni.