Lamaia, un aliment detoxifiant și anti-îmbătrânire
Antioxidanta, purificatoare, buna pentru digestie și pentru sistemul imunitar, lamaia are multe beneficii. Atât timp cât nu abuzezi de ea: acest citric la modă este, de asemenea, foarte acid! Acest fruct care excită papilele gustative este un aliat prețios al sănătății noastre.
Purificați corpul consumând suc de lămâie
Lămâia facilitează producerea de bilă. De asemenea, conține flavonoide, care au o acțiune asupra grăsimilor. Așadar, după ce ai mâncat copios, nu ezita să bei un pahar de suc de lămâie.
Lămâia favorizează o digestie bună
Acidul său citric stimulează sucurile gastrice, ceea ce permite o digestie mai bună, fără greață sau balonare. De asemenea, oferă 2 g de fibre la 100 g, care facilitează ușor tranzitul intestinal.
Prietenul sistemului imunitar datorită vitaminei C
Lămâia conține vitamina C care stimulează sistemul imunitar și ajută în special la combaterea infecțiilor de iarnă.
Lămâia conține mai mulți antioxidanți
Pe lângă vitamina C, lămâia conține mai mulți antioxidanți (limonină, nomilină, erlocitrină, hesperetină) care promovează neutralizarea radicalilor liberi, factori ai îmbătrânirii.
Și coaja de lămâie are beneficii
Virtuțile hipocolesterolemiante ale pectinelor sale sunt recunoscute și întăresc rezistența și soliditatea vaselor de sânge datorită flavonoidelor sale. Pentru coaja, alegem o lămâie netratată sau chiar organică. În caz contrar, periați-o cu puțin lichid de spălat vase și clătiți-o pentru a îndepărta cât mai mult pesticide.
Precauții de sănătate înainte de a consuma lămâie
Daca ai stomacul fragil, ferește-te de consumul de lamaie! În caz de reflux gastric, lămâia poate provoca iritarea mucoasei esofagului și arsuri. Mai bine să o evitați în perioade de criză acută. Acida fiind, lămâia atacă smalțul dinților: consumată în cantități mari, lămâia contribuie la eroziune prematură, care poate provoca apariția petelor. Soluția? Bea sucul de lămâie cu un pai. Acesta din urmă limitează contactul cu dinții. Dacă luați medicamente antiacide: nu consumați lămâie stoarsă în decurs de 3 ore de la ingerarea medicamentului.
Un citric la îndemână în bucătărie
Lămâia înlocuiește oțetul din sosul de salată: amestecați 4 linguri de ulei de măsline și sucul unei lămâi stoarse (scoateți semințele). Opțional: adăugați 1 linguriță de miere, sare, piper.
Se folosește la marinarea cărnii și a peștelui: lămâia fragește carnea și peștele, dacă nu sunt marinate prea mult timp. Nu mai mult de o oră pentru pește, aproximativ 4 ore pentru carne de păsare de curte și 6 până la 8 ore pentru carne de vită și miel. În caz contrar, apare efectul opus: aciditatea întărește alimentele și le face mai uscate.
Previne oxidarea anumitor fructe și legume: bananele, merele, pere, avocado se rumenesc când sunt decojite. Citricele, bogate în antioxidanți, previn această degradare.