Lămâia scade tensiunea arterială: Află ce beneficii îți poate aduce consumul acestui fruct

de: BZI.ro
11:40, 14 oct. 2021

De multe ori s-a spus că lămâia scade tensiunea arterială, dar este adevărat? Ei bine, da. Lămâia poate influența tensiunea arterială, iar în acest articol veți afla și cum.

Atât medicii, cât și iubitorii de citrice știu că lămâia poate exercita o acțiune asupra tensiunii arteriale. Efectele ei nu sunt imediate, însă, în timp, veți oberva că tensiunea se normalizează. Pentru a vedea rezultate, este nevoie de doar 5-7 zile, în care, dacă vă măsurați tensiunea, veți vedea cum acționează lămâia în ceea ce privește activitatea inimii.

Lămâia scade tensiunea arterială: Cum?

Lămâia scade tensiunea arterială prin creșterea elasticității pereților vasculari și prin scăderea gradului de vâscozitate a sângelui. În acest fel, începe normalizarea tonusului vascular și activitatea sistemului nervos este stabilizată.

În termeni medicali, acidul citric conținut de lămâie influențează tensiunea arterială prin generarea citratului de calciu din săruri anorganice, încurajând absorbția din tractul intestinal. Potrivit unui studiu, există rapoarte care atestă că acidul citric din fructele citrice încurajează absorbţia calciului şi a magneziului din alimentele mâncate de participanți.

Așadar, există o posibilitate ca magneziul şi calciul (care au fost absorbite în mod eficient în organismul participanților la studiu) să participe la reglarea tensiunii arteriale.

De ce apa cu lămâie este recomandată de medici?

Medicii recomandă apa cu lămâie persoanelor care au probleme cu tensiunea arterială. Ea poate face minuni, datorită conținutului bogat de potasiu.

„Toată lumea știe că lămâile conțin vitamina C din belșug, dar jumătate de lămâie stoarsă într-o cană cu apă caldă are și mult potasiu, excelent în stimularea activității cerebrale și în controlul presiunii arteriale” arată Ashley Pitman, specialist în detoxifieri după metoda Ayurvedică.

De asemenea, apa cu lămâie întărește sistemul imunitar. Bioflavonoizii din lămâie acționează împreună cu vitamina C pentru creșterea capacităților sale antioxidante și contribuie la stimularea sistemului imunitar.

În loc să îți începi ziua cu o cafea, mai bine bei un pahar de apă cu lămâie și vei fi energizat pentru întreaga zi. Efectul cafelei este de scurtă durată, însă lămâia produce energie „verde” datorită creșterii nivelului de hidratare și oxigenare, fără oxidare excesivă la nivelul celulelor.

În plus, lămâia te ajută să ai o digestie sănătoasă și să elimini toxinele acumulate în tractul digestiv. Ea ameliorează simptomele indigestiei, cum sunt arsurile la stomac și balonarea.

Grație proprietăţilor antiseptice, lămâia este aliat de nădejde în tratarea problemelor dermatologice. Consumul zilnic de apă cu lămâie poate aduce o îmbunătăţire semnificativă la nivelul pielii, acţionând ca un remediu antiîmbătrânire.

,,E adevărat, apa cu lămâie netezește ridurile și dă chipului un aspect întinerit”, explică Pitman.

Nu în ultimul rând, apa cu lămâie te ajută să slăbești, prin accelerarea arderii grăsimilor, dar luptă și cu infecțiile. Sucul de lămâie stimulează sistemul imunitar și este un excelent remediu în cazul răcelilor.

De menționat este că lămâia nu este recomandată în cazul persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer gastroduodenal și nici copiilor sau vârstnicilor.

Lămâia, un ajutor de nădejde în  crizele de fiere

Dacă vă confruntați des cu crize de fiere, este bine să știți că lămâia vă poate ajuta. Sucul acestui fruct, amestecat cu ulei de măsline, formează un remediu eficient.

„Este un ingredient ce facilitează eliminarea secretiei biliare şi dizolvă calculii biliari. În fiecare dimineaţă se iau două linguri de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, pe stomacul gol. Stai apoi culcat pe partea dreapta timp de o jumătate de oră A astfel de cură durează o lună. Un alt remediu presupune un amestec în cantităţi egale, de miere de albine şi suc de lămâie. Se ia câte o linguriţă din acest preparat, înainte de mesele principale până când consumi întreaga cantitate (600 ml)”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, potrivit adevarul.ro.