Laboratoarele Praxis – Totul despre raclatul lingual. Ce infecţii bacteriene pot fi în cavitatea bucală
Cavitatea bucală reprezintă un habitat complex si dinamic, dar in acelasi timp un mediu favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor, caracterizat prin prezența florei orale normale adica a streptococilor orali, lactobacililor, bacteriilor anaerobe rezistente la actiunea enzimelor salivare (lizozimului si lactoperoxidazei).
De cele mai multe ori durerea in gat, senzatia de limba incarcata, halena, aftele sunt investigate prin analize de laborator de tipul exsudatului faringian – cultura bacteriana si fungica.
Acest tip de analiza este indicat in infectiile bacteriene cu streptococi beta hemolitici (grup A, C, G), pentru diagnosticul faringitelor bacteriene , anginei si /sau scarlatinei si a candidozelor orale.
– Raclatul lingual – este produsul recoltat de pe limba cu ajutorul spatulei si depus pe lama de microscop. Acest produs etalat se coloreaza Gram si ulterior se examineaza la microscop .
In examinarea microscopica se observa si se raporteaza prezenta bacteriei Leptothrix buccalis cu aspect caracteristic precum si prezenta celulelor inflamatorii (leucocite), a celulelor epiteliale de descuamare si a levurilor.
– Tamponul recoltat de pe limba permite cultivarea in conditii specifice a bacteriei Leptothrix buccalis si a actinomicetelor.
Infecția orală cu Leptothrix buccalis este o afecțiune comună în rândul populației umane cu caracter oportunist, care afectează microbiota orală umană în special la adulți, dar se intalneste deseori si la copii si la persoanele în vârstă. Acest organism este responsabil de formarea biofilmelor în cavitatea bucală cu apariția și dezvoltarea plăcii dentare, a aftelor, paraodontopatiilor, cariilor dentare și a parodontitei, precum ale crevaselor linguale si altor afecțiuni ale cavității bucale.
Desi infectia cu Leptothrix buccalis este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene ale cavității orale aceasta este adesea subdiagnosticată sau confundată cu alte afecțiuni de la nivelul orofaringelui, cum ar fi infecțiile cu streptococci, stafilococi și fungi.
Ca factori favorizanti ai colonizarii mucoasei linguale si bucale cu aceasta bacterie amintim:
– igiena orala precara
– fumatul
– prezenta suporturilor inerte ( proteze dentare, implanturi)\
– consumul excesiv de lactate si dulciuri
– diabetul.
In cadrul Departamentului de Microbiologie al laboratorului se efectueaza analiza raclatului lingual din punct de vedere bacteriologic si fungic.
Proba biologica se recolteaza in orice punct de recoltare al laboratorului si consta in frotiu pentru examinarea microscopica si tampon pentru cultivare.
Microscopia raporteaza prezenta bacteriilor din Genul Leptothrix si a actinomicetelor cu aspect aspect caracteristic precum si prezenta levurilor .Cultura confirma prezenta acestor bacterii si prezenta levurilor din care se efectueaza antibiograma sau antifungigrama dupa caz.
Aceasta analiza pe care laboratorul SC Investigatii medicale Praxis o efectueaza acopera aceste disbioze orale cu implicarea bacteriilor fastidioase oportuniste, care concura la aparitia modificarilor la nivelul Microbiomului oral traduse initial prin aparitia manifestarilor deranjante de tipul halenei, senzatiei de arsura la nivelul limbii sau de limba incarcata .
Ulterior aceste bacterii vor dezvolta biofilme cu aparitia cariilor, aftelor recurente, a paradontopatiilor, microabceselor etc.
Sanatatea orala este fundamentata pentru sanatatea intregului organism, iar investigatiile de laborator a afectiunilor care apar la acest nivel constituie modalitatea de a trata corect cauza producerii lor .
Laboratorul Praxis a inclus in testarea microbiologica a florei orale analiza Raclatul lingual Candida si Actinomicete, care permite evaluarea cauzelor aparitiei afectiunilor orale/ bucale cu care ne confruntam deseori, determinate de uneori de agenti etiologici ce nu intra in sfera uzuala de analiza.