La Suceava, cadrele medicale nu se înghesuie la vaccinare. Deși s-au primit 250 de doze, doar 54 de cadre medicale s-au vaccinat

de: Cristian ZAVASTIN
17:37, 27 dec. 2020

La Suceava, cadrele medicale sunt destul de circumspect și nu se înghesuie la vaccinarea anti-COVID-19.

Doar 54 de cadre medicale s-au vaccinat împotriva COVID-19, duminică, 27 decembrie, în prima zi de campanie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, însă numărul angajaţilor care şi-au exprimat acordul pentru vaccinare este scăzut, potrivit coordonatorul centrului de vaccinare anti-COVID de la SJU Suceava, medicul Marius Grămadă.

Suceava a fost, în primăvara acestui an, „epicentrul” pandemiei în România, fiind primul mare oraș intrat în carantină.

„Prima zi de campanie a decurs fără probleme la SJU Suceava. S-au vaccinat 54 de cadre medicale şi niciunul dintre acestea nu a prezentat reacţii adverse. Pe toată unitatea medicală în jur de 360 de persoane şi-au exprimat până în prezent opţiunea să se vaccineze, dintr-un total de 1.500 de angajaţi, inclusiv personal TESA. Este un procentaj de circa 25%. Ne-am dori să fie mai mult, dar o parte din personal a trecut prin boală şi consideră că s-a imunizat, iar alţii au încă reţineri, temeri faţă de vaccin”, a declarat medicul Marius Grămadă.

Monica Terteliu, prima persoană care s-a vaccinat împotriva COVID la Suceava

Şefa secţiei de Boli Infecţioase a SJU, Monica Terteliu, a fost prima persoană care s-a vaccinat împotriva COVID la Suceava. Aceasta a susţinut că, deşi a fost de două ori bolnavă de COVID-19 de la începutul pandemiei, nu a dezvoltat anticorpi.

Printre sucevenii care s-au vaccinat în prima zi de campanie s-au numărat 17 medici, între care medicul şef al secţiei de Pneumologie, Sorin Nicolae şi medicul şef de la ATI, Dorin Stănescu, precum şi mai mulţi asistenţi şefi din spital.

La Suceava au ajuns 250 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi utilizate pentru vaccinarea personalul medico-sanitar aflat în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Campania de vaccinare anti-COVID a demarat duminică

Campania de vaccinare anti-COVID a demarat, duminică dimineaţa, în 10 spitale din ţară, după ce primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.

Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin.

Primele cadre medicale din Iași care s-au vaccinat împotriva COVID-19

La Iași, primele persoane vaccinate împotriva COVID-19 au fost dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase dar şi prof. dr. Carmen Dorobăț.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roșu este primul ieșean care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta a vrut, prin vaccinare, să dea un semnal pentru toţi ieșenii și să spună că vaccinul Pfizer este sigur şi orice român trebuie să se vaccineze. Prin începutul campaniei de vaccinare, medicul speră că este începutul sfârșitului pandemiei de COVID-19 din România și din lume. Într-o scurtă declaraţie făcuta pentru BZI.RO, Florin Roșu a explicat că la Iași au ajuns 260 de doze de vaccin, transportate în siguranță. Medicul a explicat faptul că aproximativ 90% din personalul medical angajat la Spitalul Sf. Spiridon se va vaccina împotriva coronavirus.