La Spitalul de Neurochirurgie din Iași este invazie de tineri cu AVC! Medicii spun că a crescut numărul de pacienți cu vârsta sub 30 de ani care suferă de această afecțiune! Dr. Tudor Ciuhodaru: „Mulți nu au ajuns la timp și au rămas cu sechele grave!”

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 31 aug. 2020

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași a crescut numărul de pacienți tineri diagnosticați cu Atac Vascular Cerebral (AVC). Cei care ignoră primele simptome rămân cu sechele pe viață. Dr. Tudor Ciuhodaru spune că, din cauza temperaturilor ridicate, 15-20 la sută dintre pacienții care ajung în UPU la această unitate medicală sunt suspecți de AVC

„A crescut numărul de pacienți tineri cu AVC”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

La Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași se prezintă din ce în ce mai mulți tineri cu simptome specifice de AVC. Mulți dintre aceștia ignoră primele simptome și rămân cu sechele pe viață. Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează populația că trebuie să se prezinte la timp la medic pentru a se asigura că vor scăpa de traumele care vin la pachet cu acest diagnostic. Cadrele medicale spun că, în această vară, a crescut numărul de tineri diagnosticați cu AVC mai mult ca niciodată.

Zeci de tineri cu AVC într-o singură vară. Medicii spun că este o creștere masivă a pacienților tineri care suferă de această afecțiune

Zeci de tineri au ajuns în cele 3 luni de vară la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, cu suspiciune de AVC. La mulți dintre aceștia diagnosticul s-a confirmat. Norocul lor a fost că s-au prezentat la spital imediat de la apariția primelor simptome. Au fost însă și cazuri în care simptomele au fost ignorate și pacienții tineri au rămas cu sechele pe viață.

„Avem un număr crescut de pacienți cu AVC. Din păcate, numărul de pacienți tineri cu această afecțiune este în creștere, după cum arată statisticile spitalului. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că, pentru a le fi salvată viața, trebuie să se prezinte la spital cât mai repede și ideal este în primele 3 ore de la debutul simptomelor. Pentru a recunoaște instalarea unui AVC trebuie să urmăm schema FAST. „F”- fața asimetrică sau gura căzută într-o parte atunci când încercați să zâmbiți, A – brațe, asimetria ridicării brațelor și anume, unul ramâne mai jos atunci când trebuie ca pacientul să le ridice simultan, S- speech, vorbire, când pacientul spune cuvinte cu dificultate sau nu își găsește cuvintele, T – timp. Timpul este decisiv! Rapiditatea intervenției este esențială. Sunați imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Mulți pacienți tineri cu AVC ajung la spital prea târziu. Medicii nu mai pot face nimic, iar ei vor rămâne cu sechele pe viață

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unitatea medicală la care se tratează pacienții cu AVC, spun că cei mai mulți ieșeni nu se prezintă la spital pentru că nu cunosc simptomele unei astfel de afecțiuni. Din acest motiv, un număr mare de tineri rămân cu sechele pe viață după un AVC.

” Recunoașterea simptomelor și terapia de urgență sunt vitale pentru pacienții cu AVC. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele și nu știu ce trebuie să facă în astfel de situații. Doi din 3 pacienți nu recunosc semnele și mai puțin de 30% se prezintă la medic în primele 24 de ore, asta în condițiile în care AVC face tot mai multe victime în Iași. Din păcate, AVC apare din ce în ce mai des la tineri, chiar sub 30 de ani. Nu mai este apanajul vârstelor înaintate. AVC a ajuns a doua cauză de mortalitate, depășit doar de bolile cardiovasculare. Semnele, simptomele apar de regulă rapid și pot include senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor, probleme de vorbire sau de înțelegere a cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizii”, mai spune medicul ieșean.

Tinerii care sunt diagnosticați cu AVC sunt stresați, sedentari, fumează și mănâncă necontrolat

Cel mai frecvent diagnosticați cu AVC sunt tinerii care lucrează în condiții de stres, care au și alte boli metabolice, cardiovasculare, care sunt obezi sau sedentari. Tot pe lista factorilor de risc pentru diagnosticare cu AVC sunt și tinerii care fumează.

„Din păcate, din ce în ce mai mulți tineri care ajung la spital cu AVC sunt tineri care sunt sedentari, care nu fac mișcare fie că nu le place, fie că au un loc de muncă de așa natură. În secolul XXI, din ce în ce mai multe persoane se confruntă la locul de muncă cu stări tensionate, stări de stres, care contribuie la declanșarea unui AVC. Putem preveni repercusiunile grave care vin la pachet cu acest diagnostic prin recunoașterea rapidă a primelor spimptome și prezentarea la spital. Totodată, populația trebuie să știe că pentru a fi cu adevărat eficiente, noțiunile de prim-ajutor trebuie cunoscute, învățate, repetate, exersate precum alfabetul sau tabla înmulțirii”, încheie dr. Tudor Ciuhodaru.