La numai 22 de ani, ieșeanul Cosmin Mătăsaru se ocupă de două afaceri. ”Trebuia să fac ceva, să mă dezvolt”

de: Redacția BZI
02:00, 02 mart. 2022

Ieșeanul Cosmin Eduard Mătăsaru are 22 de ani și 4 de antreprenoriat. A deschis o brutărie cu fonduri de la stat, când a împlinit 18 ani, iar, de curând, a devenit și frizer, amenajând un salon de înfrumusețare chiar în comuna natală

Eduard Cosmin Mătăsaru este unul dintre tinerii din Iași care, deși are doar 22 de ani, se ocupă de două afaceri. Tânărul administrează o brutărie, iar de curând a devenit și frizer. Când era student, la numai 18 ani, a depus un proiect în programul ”Start-Up Nation” pentru accesarea a 44.000 de euro, fonduri acordate de stat. A primit banii și a deschis o brutărie-patiserie în comuna natală, Moțca, din Iași, înființând 4 locuri de muncă. Mica afacere locală a funcționat foarte bine până la venirea pandemiei Covid-19. Numărul clienților scăzuse cu 50 la sută, comenzile nu mai erau atât de multe din partea celor care aveau diverse evenimente, iar afacerea a funcționat pe avarii multe luni.

”A fost greu pentru noi, mai ales în primele luni de pandemie. După ce s-au mai liniștit treburile, am primit comenzi, dar nu la nivelul așteptat. Practic, în toată această perioadă am funcționat pe pierderi și am avut momente când am venit cu bani de acasă. Nu am făcut deloc profit, deși planul nostru era ca după 2 ani să fim pe profit. Dar nu am vrut să închidem, pentru că era visul meu și al mamei să avem o brutărie-patiserie”, spune Eduard Cosmin Mătăsaru.

Tânărul povestește că nu a vrut să se bazeze doar pe afacerea cu pâine și prăjituri și s-a specializat într-un alt domeniu.

Cosmin Mătăsaru a amenajat cu câteva mii de euro o frizerie, una dintre cele două afaceri din Iași

De curând, a obținut diploma de frizer. În copilărie a descoperit pasiunea pentru tuns și de aceea s-a specializat în domeniul înfrumusețării.

”Pentru că eu aveam această pasiune, am vrut să învăț mai multe, pentru a mă specializa. Eu am început să tund prietenii și erau mulțumiți de ceea ce făceam. Am mers zi de de zi, timp de o lună și jumătate, la Suceava, la o școală de frizeri și am învățat să tund mai bine. Am primit diploma zilele acestea și deja mi-am amenajat, la mine acasă, un spațiu, unde să tund, cu toate condițiile necesare. Mi-am făcut un PFA și deocamdată sunt singurul frizer. Dacă o să meargă bine noua afacere, vreau să vin la Iași, să închiriez un spațiu și să mă dezvolt. Acum am 4-5 clienți pe zi, după-amiaza, pentru că dimineața mă ocup de brutărie. Bine, mă ajută și mama, dar pot să spun că în toată perioada aceasta, de când mi-am deschis propria afacerea, am învățat o mulțime de lucruri despre cum să fii antreprenor. Mă trezesc dimineața devreme și muncesc până seara târziu. Nu e ușor deloc să te ocupi de o afacere, dar nici nu vreau să mă consolez cu ideea că o să fie mai bine, că iau bani de la stat, să mă plafonez. Trebuia să fac ceva să merg înainte, să mă dezvolt, de aceea mi-am luat diploma de frizer”, mai spune Eduard Mătăsaru.

Ministrul Daniel Cadariu a fost de curând la Iași și a discutat despre programul ”Start-Up Nation” 2022.

Antreprenor: ”Au crescut prețurile la gaz, curent, la chirie, materie primă”

Tânărul antreprenor mai spune că cele mai mari cheltuieli cu brutăria au fost cele cu forța de muncă, chiria și utilitățile. Luna aceasta a primit facturi mai mari și pentru că și chiria este prea mare, vrea să mute sediul afacerii.

”Nu ne mai permitem să plătim toate aceste cheltuieli pentru că au crescut prețurile la gaz, curent, la chirie, materie primă. Vrem să mutăm sediul brutăriei. Dacă o să pot să iau bani pentru frizerie, pe diverse programe, o să depun proiect”, mai spune Eduard Mătăsaru, unul dintre tinerii beneficiari de fonduri în programul ”Start-Up Nation”.

Agenția pentru IMM-uri a virat în conturile antreprenorilor din Iași înscriși în programul ”Start-Up Nation” 7,3 milioane de lei, plăți restante pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Un număr de 168 de afaceri se vor dezvolta cu ajutorul banilor obținuți în programul derulat de stat. Fiecare proiect eligibil la finanțare valorează 44.000 de euro, iar afacerile derulate de ieșeni sunt în domeniile comerț, HoReCa sau confecții. Din Iași au fost încheiate 411 contracte, în perioada 2017-2020.

Cosmin Mătăsaru este unul dintre tinerii ieșeni cu afaceri în domeniul serviciilor, înființate cu banii din programul ”Start-Up Nation”.