La Iași sunt organizate evenimente dedicate personalităților Otilia Cazimir și Ion Luca Caragiale

de: Valentin Hutanu
02:00, 11 feb. 2022

Evenimente dedicate personalităților Otilia Cazimir și Ion Luca Caragiale, la Iași! Astăzi, 11 februarie 2022, de la ora 10:00, la Casa Muzeelor va avea loc activitatea de educație muzeală ”Oglinda lui Caragiale”. Pe de altă parte, mâine, 12 februarie 2022, se împlinesc 128 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir, iar pe 11 februarie se implinesc 170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale

Două evenimente, dedicate personalităților: Otilia Cazimir și Ion Luca Caragiale, programate la Iași. Concret, astăzi, 11 februarie 2022, de la ora 10:00, la Casa Muzeelor va avea loc activitatea de educație muzeală ”Oglinda lui Caragiale”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Colegiul Naţional de Artă ”Octav Băncilă” Iaşi, pentru a sărbători cei 170 de ani de la nașterea lui I.L.Caragiale. Activitatea are ca scop valorificarea creativă a schiței ”Vizită” de Ion Luca Caragiale. Elevii participanți vor începe aventura creațiilor literare din sala dedicată dramaturgului, oglinda acestuia fiind elementul de pornire în jocurile prin care elevii vor afla cine a fost Caragiale.

Piesa de treatru „Vizită”, unul dintre evenimentele dedicate celor două personalități

Activitatea va continua în sălile de educație muzeală, unde elevii vor lucra în două grupe: o parte se va ocupa de design-ul afișului pentru piesa de teatru ”Vizită” și cealaltă grupă va exersa jocul de rol, pornind de la replicile din piesă. Astfel, vor fi întrunite elementele menționate în programa școlară la trei dintre disciplinele de studiu: limbă și comunicare, arte vizuale și abilități practice, joc și mișcare. Moderatori activitate: Iunia-Maria Ştefan și Ioana Leontioaia – educatori muzeali Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Partener: Colegiul Naţional de Artă ”Octav Băncilă” Iaşi. Coordonatori la nivelul şcolii: Dana Pîrlog – profesor învățământ primar. Participanţi: elevii clasei a IV-a de la colegiul ”Octav Băncilă”.

Vizită la Muzeul „Otilia Cazimir”

În ziua de 12 februarie 2022 se împlinesc 128 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir (12 februarie 1894 – 8 iunie 1967). Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Ion Simionescu” Iași, organizează „Academia Copiilor acasă la duduia Otilia”, proiect de educație muzeală. Începând cu ora 10:00, copiii sunt invitați la o vizită interactivă la Muzeul ”Otilia Cazimir”, cocheta căsuță în care scriitoarea a locuit aproape șase decenii, care îi păstrează vie amintirea. În timpul acestei vizite, ei vor descoperi mai multe despre viața și opera poetei ”sufletelor simple”.

După aceasta, elevii vor interpreta un moment artistic special pregătit, inspirat din poemele și proza scriitoarei care a rămas în istoria literaturii române ca o iubită autoare de versuri pentru copii. Coordonatorii proiectului sunt Diana Lona Leonte și Indira Spătaru, muzeografi MNLR Iași și prof. Sabina Manea, directoarea Școlii Gimnaziale ”Ion Simionescu” Iași.

Cine au fost Otilia Cazimir și Ion Luca Caragiale

Otilia Cazimir (născută Alexandrina Gavrilescu, 12 februarie 1894, Cotu Vameș, județul Neamț – d. 8 iunie 1967, Iași) a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită ”poeta sufletelor simple”, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul, ”dezagreat de ea”, i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Scriitoarei nu i-a plăcut deci noul nume:

”Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”.

A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele ”feministe”. Ion Luca Caragiale (n. 1/13 februarie 1852 Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin, Imperiul German) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Aceste două evenimente de la Iași marchează memoria personalităților Otilia Cazimir și Ion Luca Caragiale.