La Iași, în decurs de câteva luni, 553 de copii s-au născut prematur. Cel mai mic bebeluș care se află în grija medicilor de la Maternitatea „Cuza Vodă” are 850 de grame – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 07 mart. 2024

Medicii din Iași semnalează o situație îngrijorătoare pentru care nu au găsit încă nicio soluție. În decurs de câteva luni, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au născut 553 de copii prematuri. Medicii de specialitate au observat faptul că rata prematurității este în creștere, la fel și cea a infertilității, chiar și atunci când vine vorba despre mame tinere

De la începutul anului 2023 și până în prezent, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași s-au născut 553 de copii prematuri. În 2022, s-au înregistrat 432 de nașteri premature, iar în 2021, un număr de 497. Sunt statistici cutremurătoare care-i îngrijorează pe medicii neonatologi, pentru că un copil din zece este născut prematur.

Medicii din Iași sunt depășiți de faptul că tot mai multe tinere nasc înainte de termen

Rata prematurității se menține la un procent de zece la sută

Rata prematurității se menține la un procent de zece la sută, iar principala cauză este reprezentată, în proporții de 95 la sută, de infecțiile vaginale sau urinare care nu sunt tratate la timp sau sunt tratate necorespunzător.

„În ultimii ani, s-a menținut constant procentul de nou-născuți prematuri, care este de aproximativ zece la sută. Pe noi nu ne îngrijorează greutatea cu care se naște un copil, ci vârsta. Pentru că un copil cu cât este născut mai devreme, cu atât crește riscul de a nu fi dezvoltat complet. În proporție de 95 la sută, cauza este reprezentată de infecțiile vaginale sau urinare, un procent care a crescut în ultimii ani. Sunt mame care nu vin la control, nu sunt diagnosticate și, prin urmare, nu se tratează.

Dar sunt mame care vin la control, sunt diagnosticate și tratate, însă în mod necorespunzător. Și mai este o categorie de mame care refuză tratamentul pentru că spun că fac rău micuțului. De la începutul anului 2023, până în prezent, s-au născut 553 de copii prematuri. Dintre care cinci dintre aceștia au fost diagnosticați cu sindromul Down, și un lucru deosebit este că aceștia prezintă și malformații congenitale cardiace. În alți ani, mamele care aduceau pe lume copii cu sindromul Down aveau vârsta de între 35-40 de ani, în prezent, în egală măsură, și mamele tinere dau naștere la copii cu sindromul Down”, precizează dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Pentru a îngriji un copil născut prematur, costurile sunt enorme

Pentru a avea grijă de copiii născuți prematur, pentru Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, costurile sunt foarte mari, ajungând chiar la 1 miliar de lei pe toată durata spitalizării

Pentru a îngriji copiii născuți prematur, costurile sunt foarte mari. Însă cea mai mare este durerea mamelor, medicii afirmă faptul că un bebeluș prematur va avea sechele pentru toată viața.

„Costă extraordinar de mult să ai grijă de un copil născut prematur. Aceștia stau internați de la trei luni în sus. Cel mai mic nou-născut internat de la începutul anului cântărește 850 de grame și s-a născut la 26 de săptămâni. Anul trecut, cel mai mic a fost de 650 de grame, născut la 24 de săptămâni. Este mult mai ieftin să faci profilaxie corectă decât îngrijirea copilului în secția de ATI”, subliniază dr. Anca Bivoleanu, medic din Iași, în legătură cu faptul că tot mai multe tinere nasc înainte de termen.