La Iași a fost lansat un valoros și istoric volum enciclopedic, legat de Unirea românilor
Muzeul Unirii din Iași a găzduit lansarea unui valoros și istoric volum enciclopedic. Este vorba de Enciclopedia „Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)”. Prof. univ. dr. Ion Solcanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință, specialist în Arta medievală, a semnat cea mai importantă creație din activitatea sa. Volumul cuprinde munca lui Ion Solcanu și a altor șapte autori, ce însumează aproape 3 ani de cercetare și dăruire, reprezentând relatarea evoluției societății românești în conflictul Primului Război Mondial
Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM), prin Muzeul Unirii din Iași, a găzduit duminică, 27 noiembrie 2022, ora 11:30, lansarea unui valoros și istoric volum enciclopedic. Este vorba de Enciclopedia „Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)”. Prof. univ. dr. Ion Solcanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință (OAR), specialist în Arta medievală, a semnat cea mai importantă creație din activitatea sa.
Volumul cuprinde munca lui Ion Solcanu și a altor șapte autori, ce însumează aproape 3 ani de cercetare și dăruire, reprezentând relatarea evoluției societății românești în conflictul Primului Război Mondial.
La Iași a fost lansat un valoros și istoric volum enciclopedic, legat de Unirea românilor
Așadar, după aproape trei ani de cercetări în biblioteci, muzee, primării, consilii județene, asociații culturale, edituri, pe teren, în condiții nu tocmai simple, din cauza restricțiilor pandemiei, echipa de istorici, constituită și coordonată de către prof. univ. dr. Ion Solcanu, din care fac parte lect. univ. dr. Bogdan Adrian Ceobanu, C.S.I Vasile Ciobanu, prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Ion Giurcă, prof. univ. dr. Corneliu Pădureanu, prof. univ. dr. Anatol Petrencu (Republica Moldova) și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, și-a prezentat roadele muncii prin această lucrare unică (1.662 de pagini), editată în condiții tipografice deosebite de Editura „Univers Enciclopedic Gold” și Editura „Academiei Oamenilor de Știință din România”.
„Volumul marchează efortul societății românești contemporane în omagierea eroilor de pe frontul Primului Război Mondial! Atunci, sacrificiul nostru militar a fost unul uluitor. Lucrarea este de efort colectiv al unor autori și surprinde evoluția societății românești, din acele vremuri grele. Lucrul efectiv la acest volum a durat trei ani, unde colegii care au participat l-au făcut într-o manieră deosebită”, a transmis, la momentul lansării oficiale, prof. univ. dr. Ion Solcanu – Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.
Lucrarea este revelatoare pentru cunoașterea dimensiunilor, la nivel național și în Republica Moldova
Dedicat eroilor care au luptat pe fronturile de întregire a României, dar și făuritorilor Marii Uniri, volumul a fost prezentat de prof. univ. dr. acad. Victor Spinei (fost vicepreședinte al Academiei Române) și prof. univ. dr. Petronel Zahariuc (fost decan al Facultății de Istorie din Iași). Obiectivul autorilor a fost acela de a aduna titlurile studiilor, articolelor, diverselor volume și albume care s-au realizat în perioada 2014-2020, dedicate celor două evenimente.
Partea a doua a Enciclopediei cuprinde date despre manifestările științifice și expoziții. Partea a treia prezintă monumentele de for public, plăci memoriale, cruci, monumente reînnoite și alte realizări prin care s-a marcat centenarul evenimentelor. Lucrarea este revelatoare pentru cunoașterea dimensiunilor, la nivel național și în Republica Moldova, a modalităților diverse prin care s-au celebrat evenimentele. Totodată, enciclopedia este un instrument științific care permite evaluarea progreselor făcute în cunoașterea celor două mari evenimente, la împlinirea a 100 de ani.
Având în vedere toate acestea, la Iași a fost lansat un valoros și istoric volum enciclopedic legat de Unirea românilor.