La grădiniţă – 3 metode de acomodare pentru copil. Cum îl convingi să rămână

de: BZI.ro
23:17, 05 apr. 2021

Mersul la grădiniţă pare floare la ureche pentru noi, adulţii. Unui copil însă îi este foarte greu la început. De ce? Pentru că schimbă mediul cu care abia s-a acomodat. În cuplurile din ziua de astăzi, copiii sunt duşi destul de devreme la grădiniţă, pentru ca ambii părinţi să se poată întoarce la serviciu. Tocmai de aceea propun astăzi 3 metode de acomodare pentru copil la grădiniță. Sunt eficiente fiecare în parte și, cu siguranță, vor face mai ușoară trecerea de la un nivel la altul, de la un mediul la altul.

Acasă e mediul în care oricine se simte cel mai bine, mai confortabil şi în largul lui. Trecerea de la un mediu la altul, schimbarea care are loc zilnic, plus socializarea cu noi oameni, îi pot crea anxietate şi stres unui copil de numai 3-4 ani. Ca să îi uşurezi adaptarea, poţi încerca nişte metode. În definitiv, și pentru noi, adulții, este mai dificil în primele zile când mergem la noul loc de muncă.

1. Metoda „Pregăteşte-l înainte de grădiniţă”

În unele cazuri este destul de eficientă. Începe prin a-i spune, cu câteva luni înainte de înscrierea efectivă, ce înseamnă grădiniţă, pe cine întâlneşte acolo, la ce activităţi ar lua parte şi nu numai. Nu încerca să faci asta zilnic, ci o dată la câteva zile. Apoi, propune-i să vă jucaţi de-a grădiniţa. Tu să fii copilul, iar piticul tău educatoarea. Încet-încet, va prinde drag de această idee şi îţi va cere să îl duci, ca să vadă şi cum e în realitate.

Dacă poți și îi și place, citește cărți pe domeniul acesta. Așa cum există o cărticică din care învață cum să folosească olița, cu siguranță vei găsi una care să îi descrie cât de frumos și de interesant va fi la grădiniță. Ai nevoie de așa ceva mai ales atunci când copilul nu a mers la creșă, deci nu a fost scos niciodată din mediul lui.

2. Metoda „Fă-i cunoştinţă cu grădiniţa”

După ce i-ai povestit câteva despre universul grădiniţă şi, poate v-aţi şi jucat, du-l într-o zi la grădiniţă. Trebuie să şi vadă ceea ce i-ai tot spus, ca să te creadă şi să se convingă. Cu siguranţă, va fi fascinat de ce îl înconjoară, de personajele desenate pe pereţi, de mobilierul colorat şi de multitudinea de jucării.

Dacă vrea să vă întoarceţi acasă, nu insista să rămână. Ascultă-i nevoia de a se întoarce în mediul în care se simte sigur şi ocrotit. Dacă însă e atras de ceilalţi copii, lasă-l să ia parte la nişte activităţi din cadrul grupei. Cine ştie, aşa poate îşi va face amici şi chiar își va găsi un prieten foarte bun. Să nu uităm şi de momentele amuzante, când copiii se întorc de la grădiniţă, spunând că şi-au făcut prieteni, în sensul de iubiţi. La vârsta lor e foarte amuzantă situaţia. Bineînţeles că şi ei pot avea crush, dar e mai mult o preferinţă decât o iubire de moment sau un foc de paie.

3. Metoda „Lasă-l să stea singur la grădiniţă”

Dezlipirea de părinţi, mai ales de mamă, şi de locuință, e dificilă. Şi, în foarte multe cazuri, se lasă cu plânsete. Educatorii ne sfătuiesc însă că, în momentul în care ducem copilul la grădiniţă, să nu ne întoarcem din drum dacă el începe să plângă. Imediat ce intră în clădire şi îşi găseşte colegii, va uita că tocmai s-a despărţit de mama. Într-adevăr, este dificil pentru părinţi, dar face parte din cursul firesc al vieţii.