La finalul săptămânii, vor ajunge în farmacii pastilele de iodură de potasiu. Cum vor putea ieșenii să intre în posesia acestora

de: BZI.ro
00:01, 29 iun. 2022

La sfârșitul acestei săptămâni va începe distribuția pastilelor cu iod. Acestea sunt distribuite prin intermediul farmaciilor, însă pentru a intra în posesia lor, pacienții trebuie să se prezinte cu rețetă eliberată de către medicul de familie. Pastilele de iodură de potasiu vor fi administrate doar în caz de accident nuclear, fiind destinate persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

Pentru a intra în posesia comprimatelor, cetăţenii eligibili trebuie să se adreseze medicilor de familie, care le vor elibera reţete în acest sens. Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie pentru a completa o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului de familie. Autorităţile au precizat că în farmacii vor fi disponibile gratuit materiale informative referitoare la administrarea corectă a acestor comprimate.

Farmacii ieșene care vor distribui pastilele de iodură de potasiu

Săptămâna aceasta vor fi distribuite ieșenilor pastilele de iodură de potasiu. Comprimatele vor fi administrate doar în caz de accident nuclear. Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației prin intermediul farmaciilor comunitare, a căror listă a fost publică pe site-ul Ministerului Sănătății, aceasta după ce medicii de familie au refuzat să le distribuie. La nivelul județului Iași, 67 de farmacii vor distribui pastile de iodură de potasiu. Dintre acestea, 57 de farmacii sunt situate pe cuprinsul orașului Iași. Ieșenii vor putea să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu și de la farmaciile Lara Farm SRL, din Dobrovăț, Lunca Cetățuii, Valea Adâncă sau Tomești. Locuitorii comunei Tomești vor putea să-și ridice comprimatele de iod și de la farmacia Dr Max. Pe cuprinsul orașului Pașcani există 2 farmacii Dr Max care vor distribui pastilele de iodură de potasiu. În Podul Iloaie, Târgu Frumos și Andreieșeni există câte o farmacie Help Net care se vor ocupa de distribuirea pastilelor de iod.

Când și cum se administrează pastilele cu iod

Pastilele de iodură de potasiu 65 mg au drept scop blocarea eficace a absorbției radioactive. Astfel, pastilele trebuie administrate imediat după expunerea la radiații. Medicamentul se administrează în doză unică, doza de administrare variind în funcție de vârstă. Astfel, în cazul nou-născuților, cu vârsta până într-o lună, se va administra un sfert de comprimat, echivalentul a 12, 5 mg iod. Pentru copiii cu vârsta între o lună și trei ani se va administra o jumătate de pastilă de iodură de potasiu, echivalent cu 25 mg iod, iar pentru copiii între 3 și 12 se va administra un comprimat, echivalent cu 50 mg iod. În cazul copiilor de peste 12 ani și a adulților se vor administra 2 comprimate, echivalent cu 100 mg iod.

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. În cazul copiilor, doza poate fi zdrobită și administrate alături de lapte, suc de fructe, miere, iaurt sau ceai. Administrarea pastilelor cu iod are efecte cu atât mai mari cu cât vârsta pacientului este mai mică.

Populaţia ţintă pentru administrarea pastilelor de iodură de potasiu este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.